Nieuwkoop heeft geen probleemwijken maar genoeg opgaven


Gemeente Nieuwkoop en corporaties sturen open brief aan Bos en Vogelaar

NIEUWKOOP, 20070829 -- Het investeringsvermogen van de corporaties in de gemeente Nieuwkoop moet intact blijven. Meebetalen aan een landelijke heffing voor de '40 aandachtswijken' is - in de huidige vorm- niet acceptabel. Dat stellen de gemeente Nieuwkoop en de corporaties in een open brief aan minister Bos (financiën) en minister Vogelaar ( Wonen, wijken integratie). De gemeente en de corporaties vrezen dat projecten voor betaalbare woningen en uitbreiding van zorg geschrapt moeten worden als de plannen van Bos en Vogelaar doorgaan.

De gemeente en de corporaties vinden dat er niet alleen aandacht mag zijn voor de 40 aandachtswijken, maar ook voor de leefbaarheid van dorpen op het platteland.
Zij schrijven daarover: `Dat Nieuwkoop geen ondersteuning krijgt omdat er geen probleemwijken zijn kunnen we accepteren. Maar dat we daar vervolgens ook nog voor gestraft worden via een corporatieheffing is buitenproportioneel en doet geen recht aan de opgaven waar de corporaties en de gemeente in dit gebied voor staan.'

Investeringsvermogen behouden voor Nieuwkoop
De corporaties hebben berekend dat hun mogelijkheden om te investeren in Nieuwkoop door de heffing met 30 miljoen euro zal dalen. De gemeente en de corporaties roepen de ministers op om te zoeken naar oplossingen waarmee het investeringsvermogen van de corporatie intact blijft. De corporaties onderschrijven wel de noodzaak om ook in de grote steden de problemen aan te pakken. `Als corporatiesector hebben wij ons dan ook garant gesteld voor de benodigde investeringen in deze wijken. Alles wat moet gebeuren, zal gebeuren. Maar er zijn meer wijken in Nederland dan alleen de 40 probleemwijken van minister Vogelaar die aandacht vragen. Ook op het platteland moet geïnvesteerd worden in wonen en woonomgeving.' Wethouder Jonker van de gemeente Nieuwkoop benadrukt de opgave in de gemeente: `We besteden in alle kernen veel aandacht aan het realiseren van betaalbare woningen voor starters en maken woonservicezones om de vergrijzing op te vangen. Ik kan niet uitleggen waarom geld dat daarvoor nodig is straks naar Den Haag moet'.

De corporaties die de brief hebben ondertekend zijn Vestia Midden-Nederland, Woningstichting Nieuwkoop en Woondiensten Aarwoude





Ingezonden persbericht