Ingezonden persbericht


Persbericht

Rotterdam, 29 augustus 2007

ROMANCE TUSSEN OLIFANT TIMBER EN BANGKA BLOEIT OP

Vanaf vandaag mogen olifant Timber en Bangka enige dagen met elkaar kennismaken. Dat belooft wat, want bij een eerdere, korte kennismaking leek het er sterk op dat Timber smoorverliefd is op zijn beoogde bruid Bangka. Vier maanden geleden keerde de Aziatische olifant Timber terug naar zijn geboortegrond in Diergaarde Blijdorp. Op zijn schouders rust een zware last, want hij moet als fokstier een waardige opvolger worden van zijn illustere voorgangers Ramon en Alexander. Timbers eerste taak is om de nu bijna 7-jarige Bangka te dekken. Zij is een dochter van Irma en Alexander en het lijkt erop dat Timber en Bangka aan de hooggespannen verwachtingen gaan voldoen, en dit is bij olifanten geen vanzelfsprekendheid! De twee olifanten zijn nog jong, maar het is overduidelijk dat ze elkaar wel zien zitten.

Timber werd op 13 februari 1998 in Blijdorp geboren als zoon van Ramon en Khaing Phyo Phyo. Samen met zijn halfbroertje Max en hun beide moeders verhuisde hij in het kader van het olifanten-fokprogramma (EEP) naar Engeland. Toen het voor Max en Timber tijd werd om hun groep te verlaten, werden beide halfbroertjes overgebracht naar Sevilla. Vanuit Spanje kwam hij dit voorjaar terug naar Rotterdam, nadat Alexander uit Blijdorp was vertrokken richting Antwerpen. Timber is een ideale keus, omdat hij genetisch niet verwant is aan de momenteel in Blijdorp aanwezige koeien Bangka, Irma, Douanita en Trong Nhi.

De olifantenkudde in Blijdorp bestaat momenteel uit stammoeder Irma (die hoogdrachtig is en misschien nog net in dit jubileumjaar haar jong ter wereld zal brengen), Douanita (die eveneens drachtig is en haar jong omstreeks januari 2009 verwacht) en de in Blijdorp geboren jongelui Trong Nhi (geboren in mei 2003 als dochter van Douanita en Alexander), Sibu (zoon van Irma en Alexander, geboren in februari 2004) en Bangka.

BLIJDORP TRAKTEERT:
TIENTJE TOEGANG IN SEPTEMBER

In het kader van het 150-jarig bestaan hanteert Diergaarde Blijdorp in de hele maand september een speciaal Jubileumtarief: toegang voor iedereen voor slechts tien euro per persoon. In dit feestjaar is er extra veel te beleven in de Diergaarde. In de Rivierahal kan een Tijdreis worden gemaakt door de tentoonstelling die 150 jaar Blijdorp doet herleven met uniek beeldmateriaal en leuke anecdotes. Nieuw is ook de grote doorloopvolière voor weide- en trekvogels met als echte blikvangers de kleurige bijeneters en hun jongen. Verder is Bokito met zijn familie weer te zien in zijn buitenverblijf, of binnen als hij dat verkiest. Dit jaar zijn er ook veel jonge dieren te bewonderen zoals twee girafjes, zeeleeuwtjes, zebraatjes, een dwergnijlpaardje en een Francois langoertje.

ZELDZAME FRANòOIS-LANGOER GEBOREN

In het groepje zeldzame Françoislangoeren in Blijdorp is op 12 augustus weer eens een jong geboren. Zoals dat bij deze bladetende apen gebruikelijk is, heeft het jong een prachtige rode vacht, waarmee het sterk afsteekt tegen de zwarte vacht van de moeder.

Blijdorp houdt deze bijzondere apen sinds 1992, toen een groepje van vier dieren als geschenk van de dierentuin in Sjanghai in Rotterdam arriveerde. Het duurde tot 1997 voordat de eerste geboorte in de groep plaatsvond, maar dat was dan wel gelijk een Europese primeur! Sindsdien zijn er regelmatig jonge Françoislangoeren in Blijdorp geboren, maar elke geboorte is nog altijd iets bijzonders. In Europa zijn ze namelijk maar op drie plaatsen te zien: in Belfast, Londen en natuurlijk Rotterdam. De dierentuin van Belfast houdt het Europese stamboek (ESB) bij.

De kleine Françoislangoer die ruim twee weken geleden in Blijdorp werd geboren, is samen met zijn ouders en nog drie soortgenoten te zien in de Chinese tuin, waar ze hun eigen verblijf bewonen, midden tussen het Chinese bamboe. De moeder houdt haar jong zo dicht tegen zich aan, dat het geslacht van de kleine aanwinst nog niet definitief kon worden vastgesteld.

NIEUWE KOMODOVARANEN IN BLIJDORP

De grote Komodovaraan uit Diergaarde Blijdorp is vertrokken naar Engeland, en daarvoor in de plaats zijn twee jonge Komodo's vanuit Gran Canaria naar Rotterdam gekomen. De twee volwassen vrouwelijke Komodovaranen in Chester Zoo zaten zonder man en daarom heeft Blijdorp als EEP-coördinator van deze zeldzame hagedissensoort haar volwassen Komodovaraan-man op 7 augustus jl. naar Engeland gestuurd. Door zijn vertrek waren er in de Rotterdamse Diergaarde even geen Komodovaranen meer zien, maar al tien dagen later arriveerden de twee jonge Komodo's vanuit Gran Canaria (Canarische Eilanden). Samen met 16 broertjes en zusjes werden ze daar in 2004 geboren, de allereerste keer dat in Europa zo'n geboorte plaatsvond. De moeder van dat nest varaantjes was een door Blijdorp uitgeleende varaan.

De nieuwe dieren zijn nog een stuk bonter gekleurd en ook actiever dan een volwassen Komodovaraan. Omdat het hier om een volle broer en zus gaat, zullen ze samen niet voor jongen gaan zorgen, maar t.z.t. in andere dierentuinen mee gaan doen aan het Europese fokprogramma. Maar voorlopig zijn de dieren in Blijdorp te zien in hun zeer ruime verblijf in de Rivièrahal.

Komodovaranen zijn als soort erg kwetsbaar door hun zeer beperkte verspreidingsgebied: de Indonesische eilanden Komodo en Flores en nog een paar kleinere eilandjes. Op Komodo zijn de varanen redelijk veilig, maar op Flores wordt de populatie ernstig bedreigd door het snel toenemende aantal mensen op het eiland. Alle dierentuinen die meedoen aan het EEP verplichten zich tot het betalen van een jaarlijkse bijdrage aan het EEP. Van dit geld worden op Flores maatregelen betaald ter bescherming van de varanen, zoals het inhuren van wachters.

-------------------------------------------------

Voor persinformatie en het downloaden van persfoto's kunt u surfen naar: www.diergaardeblijdorp.nl/perskamer Voor meer informatie kunt u ons bereiken op: 010 44 31 457 / 427