Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 29 augustus 2007

Succesvolle actie Sociaal Raadslieden

Ministerie VROM moet nog ruim 1600 huurders

subsidie betalen

Het ministerie van VROM gaat aan ruim 1600 huurders ¤ 600.000 huursubsidie nabetalen. Dit is het resultaat van een tweede onderzoek van het ministerie na een gezamenlijke actie van tweede kamerlid Staf Depla (PvdA) en Sociaal Raadslieden. Eerder ontvingen 720 huurders (¤ 150.000) een nabetaling door verkeerde berekeningen.

Sociaal Raadslieden constateerden in 2005, dat het ministerie van VROM van juli 2002 tot 2006 bij een aantal particuliere huurders een te lage huurprijs berekende en dus een te lage subsidie toekende. Omdat het vermoedelijk ging om een structurele fout, benaderde het Landelijk Overleg Sociaal Raadslieden (LOSR) het Tweede Kamerlid Staf Depla van de PvdA. Hij vroeg aan de toenmalig minister van VROM een onderzoek in te stellen en het juiste bedrag aan huursubsidie uit te betalen.

Saskia Noorman, voorzitter LOSR: 'Een enkele huurder die op de hoogte was, maakte bezwaar maar ontving een afwijzing van het ministerie, tot grote verbazing van de raadslieden. De actie van de Sociaal Raadslieden was nodig om de rechten van veel, vooral armlastige burgers, aan te kaarten'.

Achtergrond

Tot medio 2002 bestond in het woningwaarderingssysteem de 'verouderingsaftrek'. Deze aftrek verlaagde het puntenaantal van oudere huurwoningen met maximaal dertig punten. Hierdoor werd de maximaal toegestane huurprijs lager evenals de huursubsidie. Hoewel veel particuliere huurders in feite méér betaalden dan deze maximale huurprijs, werd hun huursubsidie berekend over de lagere maximale huurprijs. Vanaf medio 2002 tot juli 2005 werd de verouderingsaftrek geleidelijk afgeschaft. Door het vervallen van de verouderingsaftrek steeg het puntenaantal van de woning en dus ook de maximale huurprijs, met name bij de oudere particuliere huurwoningen. Voor sommige huurders ontstond hierdoor recht op hogere huursubsidie.

Het ministerie van VROM verzuimde echter om de gestegen maximale huurprijs toe te passen waardoor het huursubsidiebedrag ongeveer gelijk bleef. In april 2006 antwoordde minister Dekker de Tweede Kamer, dat het intern VROM-onderzoek had uitgewezen dat 720 huurders samen

¤ 150.000 te weinig huursubsidie hadden ontvangen. Deze groep huurders heeft een nabetaling ontvangen. Maar de Sociaal Raadslieden twijfelden eraan of dit aantal van 720 wel juist was. In het onderzoeksrapport VROM in het krijt (augustus 2006) stelden de raadslieden dat ongeveer 7.500 huishoudens recht hadden op een huursubsidie-nabetaling. Naar aanleiding van dit rapport trad het ministerie VROM in overleg met Sociaal Raadslieden en liet begin 2007 een tweede dossier-onderzoek uitvoeren. Deze zomer maakt VROM bekend dat zij aan nog eens 1.619 huishoudens in totaal ¤ 600.000 gaat uitbetalen. Deze tweede nabetaling vindt binnenkort plaats.

Perscontacten: Gemma Lenders, 030-298 34 42 of 06 533 23 759