Provincie Noord-Holland

Datum

29-8-2007

Onderwerp

Digitaal bezoek aan archieven neemt toe


Het aantal online-bezoeken aan archieven is het afgelopen jaar fors toegenomen, dat blijkt uit het eerste gezamenlijke meerjarenverslag van de Archiefinspecteurs van de provincies Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland. Familiegeschiedenis, historische informatie zoals kaarten en ander beeldmateriaal en interesse in de geschiedenis van de eigen woonomgeving zijn de belangrijkste redenen voor een archiefbezoek.

Virtueel archief
Vrijwel alle randstedelijke archieven zagen in 2006 het aantal website bezoekers toenemen. Het Utrechts Archief kreeg er in 2006 zelfs 40% meer digitale bezoekers bij ten opzichte van 2005. Ook het Regionaal Archief Leiden (+7%), het Noord-Hollandse Genlias voor stamboomonderzoek (+5%), het Stadsarchief Amsterdam (+15%) en het Nieuw Land Erfgoedcentrum in Flevoland (+8%) behoren tot de stijgers. Digitaal toegankelijke archieven zijn laagdrempelig en trekken meer bezoekers aan. Verdere digitalisering is nodig om ook meer jongeren en het grote publiek te bereiken, zo luidt de conclusie van de provincies. Op dit moment is informatie nog té versnipperd en is er een gebrek aan landelijke coördinatie. De gezamenlijke Archiefinspecteurs pleiten in hun meerjaren verslag daarom voor één historische virtuele Collectie Nederland, naar Brits voorbeeld, dat onder landelijke regie van het Nationaal Archief valt.

Successen
Dankzij de financiële hulp van de betrokken provincies zijn de archieven gemoderniseerd en beter toegankelijk gemaakt voor het publiek door modernere gebouwen met ruimere openingstijden. De randstedelijke provincies scoren hoog als het gaat om het aantal gemeenten en waterschappen met professioneel beheer van het historisch archief. In de Randstadprovincies is slechts 15,5% van de gemeenten en waterschappen niet aangesloten bij een archiefdienst, landelijk ligt dat percentage op 35%. Als gevolg van complexere wetgeving, gemeentelijke herindelingen en waterschapsfusies werken de provinciale archiefinspectiediensten in de Randstad nauw samen, waardoor kennis makkelijker gedeeld wordt en provincies gebruik kunnen maken van elkaars specialismen.