DSM


Published: 08:15 29.08.2007 GMT+2 /Source: DSM N.V. /AEX: DSM /ISIN: NL0000009827

DSM Nutrition Award 2007 toegekend aan Britse wetenschapper Dr R. John Wallace

De DSM Nutrition Award 2007 is toegekend aan Dr R. John Wallace van het Rowett Research Institute in Aberdeen, Schotland (Verenigd Koninkrijk) voor zijn pionierend onderzoek op het gebied van diervoeding. Dr Wallace, een van 's werelds meest vooraanstaande experts op het gebied van voeding voor herkauwers, heeft ruim 150 oorspronkelijke wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan, die van grote invloed zijn geweest op het onderzoek op dit gebied. Een internationale jury onder voorzitterschap van Dr Manfred Eggersdorfer, R&D Director bij DSM Nutritional Products, selecteerde Dr Wallace uit de tien kandidaten die door een internationale nominatiecommissie waren genomineerd. Dr Wallace ontving de prijs - waaraan een geldbedrag van EUR 50.000 is verbonden - uit handen van DSM's Chief Innovation Officer dr. Rob van Leen tijdens de 58e Jaarvergadering van de European Association for Animal Production in Dublin (IE) op 28 augustus.

Onderzoek van wereldklasse
Dr John Wallace (56), hoofd van de afdeling Microbiële Biochemie van het Rowett Research Institute (www.rowett.ac.uk), heeft zich gespecialiseerd in de voedingsfysiologie van herkauwers zoals koeien en schapen. De pensmaag van deze dieren, die in feite een groot fermentatievat is waarin miljarden microben helpen bij het verwerken en verteren van het door de dieren opgenomen voedsel, vormt een belangrijk onderzoeksveld voor onderzoekers van diervoeding. Dr Wallace is een van de grootste experts ter wereld op dit gebied. Hij coördineert momenteel binnen het vijfde en zesde kaderprogramma voor onderzoek van de EU twee projecten die zich richten op het verbeteren van diervoeding met behulp van planten en plantenextracten. De jury prees in haar rapport Dr Wallace' levenslange toewijding aan onderzoek, en de belofte voor de toekomst die zijn werk inhoudt: "De jury verwacht dat de resultaten van recent onderzoek door de groep van Dr Wallace zal bijdragen aan de ontwikkeling van een nieuwe generatie van voederadditieven voor landbouwhuisdieren, waardoor tevens groeibevorderaars op basis van antibiotica effectief kunnen worden vervangen door meer natuurlijke stoffen."

Bij de uitreikingsplechtigheid in Dublin gaf Dr Wallace een lezing over 'Voederadditieven voor herkauwers: chemicaliën, microben, planten'. Gevraagd naar zijn reactie op de aan hem toegekende Award, zei hij: "Ik ben heel blij met deze erkenning voor ons werk. Ik wil mijn vele collega's, zowel binnen het Rowett Institute als in mijn internationale onderzoekskring, bedanken voor hun bijdrage aan het onderzoek. Biologische diervoederadditieven zoals micro-organismen en planten bieden houders van herkauwend vee grote mogelijkheden voor productieverbetering. Om die mogelijkheden zo goed mogelijk uit te buiten is het belangrijk dat we inzicht krijgen in de werking van deze nieuwe additieven."

De Award
De DSM Nutrition Award is onderdeel van het Innovation Awards Program van DSM en wordt tweejaarlijks uitgereikt, waarbij beurtelings de onderzoeksgebieden menselijke voeding en diervoeding aan bod komen. Met betrekking tot menselijke voeding vormt de Award een erkenning voor uitmuntend onderzoek dat heeft geleid tot een significante verbreding van de kennis over de relatie tussen voeding en gezondheid. Met betrekking tot diervoeding wordt de Award uitgereikt voor wetenschappelijk onderzoek dat op basis van innovatieve concepten significant heeft bijgedragen aan de verbetering van diervoeding en -gezondheid en dat de duurzaamheid van de dierhouderij heeft bevorderd. DSM's Chief Innovation Officer dr. Rob van Leen zei in zijn toespraak ter gelegenheid van de uitreiking van de Award: "Vooruitgang in onderzoek en innovatie op het gebied van diervoeding, een van onze belangrijkste activiteiten, is voor ons van vitaal belang. Erkenning van het werk van externe specialisten en nauwe interactie met de externe kenniswereld zijn belangrijke elementen van onze Open Innovatie-benadering, en beide elementen komen samen in de DSM Nutrition Award."

DSM Nutritional Products
DSM Nutritional Products is 's werelds belangrijkste leverancier van vitaminen, carotenoïden en andere fijnchemicaliën aan de voedingsmiddelen-, diervoeder-, geneesmiddelen- en personal care-industrie. De onderneming heeft een omzet van ongeveer EUR 2 miljard en kent een lange traditie als pionierend onderzoeker naar nieuwe producten, nieuwe formuleringen en attractieve toepassingen voor alle industriesegmenten. Verdere informatie is te vinden op www.dsmnutritionalproducts.com.

DSM
DSM is wereldwijd actief op het gebied van producten voor de voedingsindustrie en de farmaceutische industrie, hoogwaardige materialen en industriële chemicaliën. De onderneming ontwikkelt, produceert en verkoopt innovatieve producten en diensten die bijdragen aan de kwaliteit van het leven. DSM-producten worden gebruikt in een breed scala van eindmarkten en toepassingen, zoals voedings- en gezondheidsproducten voor mens en dier, cosmetica, geneesmiddelen, auto's en andere transportmiddelen, coatings en verf, producten voor de bouw en elektrotechnische en elektronica-producten. DSM's strategie, genaamd Vision 2010 - Building on Strengths, is gericht op versnelde winstgevende en innovatieve groei van de specialty-activiteiten van de onderneming. De pijlers van deze strategie zijn marktgedreven groei en innovatie en uitbreiding in opkomende economieën. DSM heeft een jaaromzet van ruim ¤8 miljard en biedt werk aan zo'n 22.000 mensen wereldwijd. DSM behoort met veel van zijn activiteiten tot de wereldtop. De onderneming heeft vestigingen in Europa, Azië, Afrika, Australië en Noord- en Zuid-Amerika. Het hoofdkantoor is gevestigd in Nederland. Meer informatie over DSM is te vinden op www.dsm.com.




DSM