Politie Groningen

Honderden graffitizaken opgelost na drie aanhoudingen

Groningen, 28-08-2007 o De politie heeft drie jongeren van 19 jaar uit Groningen aangehouden. De drie worden verdacht van het plegen van vernielingen in de gehele stad door het aanbrengen van graffiti. Hierbij werden tientallen muren, elektriciteitskastjes, vuilnisbakken, kroegdeuren en puien van bedrijven met behulp van spuitbussen verf en viltstiften besmeurd.

Op diverse plaatsen werden TAGs aangebracht met de naam NRD, SCYME, SCAR en MIC. De drie werkten vaak zelfstandig en in sommige gevallen met elkaar. Nadat ze enkele dagen hadden vastgezeten zijn ze op last van de officier van justitie weer naar huis gestuurd. De schade van opruimwerkzaamheden loopt in de tienduizenden euros.

Ruim 300 plaatsen met graffiti

Een van de drie verdachten werd afgelopen maandag aangehouden nadat hij betrapt was bij een discotheek in de stad. Daar bleek hij gedurende een avond en nacht meer dan 50 TAGs in het gebouw van de discotheek te hebben geplaatst. Op basis van het signalement van de verdachte kon hij in de stad worden opgepakt. In de omgeving van zijn woonadres werden tientallen uitingen van de NRD tag aangetroffen. Zo wist de politie dat de jongen verantwoordelijk was voor deze uiting. Na verhoor van de jongen verklaarde hij al langere tijd bezig te zijn met het graffiti spuiten. In een aantal gevallen ging hij met de beide andere verdachten op pad en plaatsten ze samen de verschillende uitingen. Uiteindelijk gaven de drie verdachten aan samen verantwoordelijk te zijn voor ruim 300 plaatsen waar graffiti werd aangebracht. De jongens gaven aan het spannend te vinden dat hun tag wordt gezien. Na verloop van tijd wisselt men van naam.

Schoon, Heel en Veilig

Het onderzoek werd verricht door de jeugdagenten van de basiseenheid centrum. Op grond van het project Schoon, Heel en Veilig van de gemeente Groningen zijn zij actief ten aanzien van jeugdoverlast in de stad. Na het aanbrengen van de graffiti wordt door de gemeente en ook door de woninginstelling snel aangifte gedaan. Hierna wordt met de milieudienst van de gemeente afgesproken het geheel snel te verwijderen. Het project Schoon, Heel en Veilig heeft ook als doel de binnenstad als huiskamer van Groningen clean te houden van allerhande graffiti tekeningen om daarmee verloedering te voor-komen.

Aangifte

Voor de politie is het lastig dat te weinig particulieren en winkeliers aangifte doen van de graffiti vernielingen. Daarmee is het vaak moeilijk om zaken strafrechtelijk aan te pakken. De schade die wordt veroorzaakt door de vernieling is aanzienlijk in verband met de kosten voor het verwijderen.