Provincie Noord-Holland

Wat deden de Romeinen in Velsen?

22-8-2007

Wat de Galliërs nooit is gelukt, presteerden de Friezen wel: ze brachten de Romeinen in het jaar 28 een gevoelige nederlaag toe. De vroege bewoners van Noord-Holland voorkwamen daarmee dat de Romeinen verder naar het noorden trokken.

Wat deden de Romeinen in Velsen, waar ze rond het begin van de jaartelling een fort stichtten aan het Oer-IJ? Welke plannen hadden ze met het gebied van de Friezen? Het antwoord daarop geeft professor Arjen Bosman dinsdagavond 28 augustus 2007 tijdens een lezing in bezoekerscentrum De Hoep in Castricum.

De strijd tussen Romeinen en Friezen

Bosman heeft uitgebreid archeologisch onderzoek gedaan in en rond de plek waar het fort was gevestigd. Bovendien weet hij veel van de Romeinse militaire cultuur.

Bijwonen van deze lezing kost 5 euro per persoon, inclusief koffie of thee. Kaarten zijn verkrijgbaar via de websites www.schattenonderjevoeten.nl en www.pwn.nl/activiteiten. Kaarten bestellen kan ook via het boekingsbureau van De Hoep: 0900 79 66 288, bereikbaar op dinsdag en donderdag van 12.00 uur tot 13.00 uur en op zaterdag en zondag van 10.00 uur tot 11.00 uur.