European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/07/71

Brussel, 28 augustus 2007

12452/07 (Presse 192)

(OR. en)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de arrestatie van voorvechters van de democratie in Birma/Myanmar

De Europese Unie is bezorgd over de recente arrestatie door de regering van Birma/Myanmar van verscheidene oppositieleiders, met name van de groep "Generatie 88" toen die protesteerden tegen de scherpe stijging van de brandstofprijzen en de economische lasten die de bevolking van Birma te dragen krijgt.

De Europese Unie veroordeelt dit besluit om mensen die hun grondrecht van vreedzame betoging uitoefenen, gevangen te zetten.

De Europese Unie dringt er voorts bij de autoriteiten van Birma/Myanmar op aan, Daw Aung San Suu Kyi, de oppositieleiders en de politieke gevangen, met name die welke de laatste paar dagen zijn gearresteerd, onverwijld vrij te laten, en met alle verschillende delen van de samenleving van Birma/Myanmar de open en inclusieve dialoog aan te gaan die onmisbaar is voor de langverwachte politieke hervormingen.

De kandidaat-lidstaten Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, Armenië, en Georgië sluiten zich bij deze verklaring aan.


*Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.