Gemeente Venlo


Onderzoek naar explosieven Raaijweide

Persbericht 28 augustus 2007

In het gebied Raaijweide in Venlo-Blerick vindt momenteel onderzoek plaats naar explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Dat is nodig omdat er in dit gebied langs de Maas, ten noorden van de stadsbrug pal tegenover het Venlose stadscentrum, natuurontwikkeling gaat plaatsvinden. Voordat onder meer de geplande nevengeul van de Maas kan worden gegraven, moeten eerst eventuele explosieven worden opgeruimd.

De werkzaamheden zullen ongeveer vijf weken duren. Door deze activiteiten geldt het gebied als gevaarlijk terrein. Het is afgesloten en er zijn bij alle ingangen bordjes 'verboden toegang voor onbevoegden' geplaatst.

Vooronderzoek heeft al aangetoond dat er veel zogenaamde ferro-magnetische verstoringen zijn, hetgeen duidt op ijzerhoudende metalen. Waarschijnlijk betreft het vooral scherven van ontplofte bommen, maar er wordt ook rekening gehouden met niet ontplofte bommen of granaten.

Als er een niet ontplofte bom gevonden wordt, zal in overleg met het Explosieven Opruimingscommando worden bekeken op welke manier het explosief onschadelijk kan worden gemaakt.