D66

Stop discriminatie werkende 65-plusser

28 augustus 2007

D66 Tweede-Kamerlid Fatma Koser Kaya vraagt de regering discriminatie van werkende 65-plussers tegen te gaan. De sociaal-liberale politica wil niet dat 65-plussers gedwongen worden met pensioen te gaan. Koser Kaya vindt een verbod onwenselijk, omdat zij wil dat mensen zelf beslissen of ze stoppen met werken en omdat een verbod op werken boven de 65 de betaalbaarheid van de AOW in gevaar brengt.

Koser Kaya stelt de vragen naar aanleiding van een artikel in het NRC Handelsblad van afgelopen zaterdag waarin de strijd van de arts Nico van Hasselt wordt beschreven die op zijn 65ste door wilde werken. Na jaren van procedures heeft de Commissie Gelijke Behandeling de man nu in het gelijk gesteld. Een belangrijk argument van de Commissie is dat de leeftijd van iemand er niet toe doet, maar de kwaliteit van het werk dat iemand levert. Koser Kaya: "Sommige mensen kijken erg uit naar hun pensioen, maar anderen vinden werken juist een belangrijk onderdeel van hun leven. De keuze moet aan mensen zelf zijn. De overheid of bedrijven moeten mensen niet dwingen te stoppen met werken."

Concrete problemen zijn onder meer dat in veel CAO's staat dat mensen op hun 65ste moeten stoppen en dat veel verzekeraars weigeren 65-plussers te verzekeren. In het geval van Nico van Hasselt weigerden meer dan 30 verzekeraars om hem te verzekeren. Koser Kaya vraagt de minister niet langer zijn handtekening te zetten onder CAO's met discriminerende bepalingen. Hiernaast wil zij dat de minister als werkgever het goede voorbeeld geeft door dit soort bepalingen niet meer aan ambtenaren op te leggen. Koser Kaya: "Het is niet meer van deze tijd dat mensen op hun 65ste automatisch stoppen met werken. Anders dan 50 jaar geleden zijn veel 65-plussers nu erg fit en willen zij niets liever dan actief deelnemen aan de maatschappij." Volgens het Centraal Bureau van de Statistiek zijn er op dit moment meer dan 100.000 ouderen die door willen werken na hun 65ste.

Voor D66 gaat het recht om te werken voor 65-pussers niet alleen over zelfontplooiing en het recht van mensen om hun eigen leven in te richten. Dit eigen initiatief van mensen om langer te werken, levert ook een bijdrage aan de betaalbaarheid van de vergrijzing, een probleem dat steeds dichterbij komt. Het Centraal Planbureau berekende onlangs dat de oplossing van het kabinet, een belasting voor AOW-ers, onvoldoende is om de vergrijzing op te vangen en de AOW betaalbaar te houden. Koser Kaya: "Het minste wat het kabinet kan doen, is 65-plussers die zelf willen werken en zo zorgen voor meer belastinginkomsten, geen verbod op te leggen om te werken."

D66 is tegen de door de regering aangekondigde belasting voor AOW-ers en wil in plaats daarvan dat er structurele economische hervormingen worden doorgevoerd. Koser Kaya: "Alleen op die manier kunnen we ervoor zorgen dat de huidige dertigers en veertigers na hun loopbaan ook nog AOW krijgen."


---