European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/07/67

Brussel, 14 augustus 2007

12377/07 (Presse 188)

(OR. fr)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over Tsjaad
- ondertekening van het inter-Tsjadisch "politiek akkoord"

De Europese Unie is verheugd dat "het politiek akkoord ter versterking van het democratisch proces in Tsjaad" op 13 augustus 2007 door alle Tsjadische politieke partijen van meerderheid én oppositie in aanwezigheid van de internationale gemeenschap en van het Tsjadische staatshoofd, president Idriss Deby Itno, in Ndjamena is ondertekend.

Dit akkoord, dat een belangrijke stap voorwaarts vormt in het herstel van het politieke vertrouwen en de versterking van het democratisch proces in Tsjaad, is het resultaat van een voorbeeldige politieke dialoog, die in december 2006 met steun van de Europese Unie op gang is gebracht en sindsdien door zeventien representatieve partijen uit de Tsjadische politiek met moed en vastberadenheid is gevoerd.

De Europese Unie, die dit akkoord als waarnemer heeft ondertekend en als "bemiddelaar" aan het "comité voor de follow-up en ondersteuning van het akkoord" zal deelnemen, prijst alle Tsjadische actoren van goede wil voor het geduld, de verdraagzaamheid en de nationale visie waarvan zij blijk hebben weten te geven, om tot dit opmerkelijke resultaat te komen.

Het politiek akkoord dat vandaag is ondertekend, biedt alle Tsjadiërs een historische kans om resoluut de weg naar vrede, stabiliteit en ontwikkeling in te slaan, en de gewapende strijd, die door de internationale gemeenschap unaniem wordt veroordeeld, duidelijk en definitief af te zweren als middel om aan de macht te komen of te blijven.

De Europese Unie roept diezelfde actoren op om deze geest van openheid en consensus nu ook te bewaren, en in de cruciale fase van daadwerkelijke en voortvarende uitvoering van het akkoord bij voortduring en voor alle onderdelen ervan (electorale, institutionele en veiligheidsvraagstukken) het nationale belang voor ogen te houden.

De Europese Unie van haar kant bevestigt nogmaals haar blijvende betrokkenheid aan de zijde van Tsjaad in dit heilzame proces. Het is haar wens, en die van de Tsjadische bevolking, dat ook andere externe partners die belang hebben bij de stabiliteit en ontwikkeling van het land, zich bij dit proces aansluiten.

Met name zal de Europese Unie haar inspanningen met het oog op de in het akkoord beschreven grondige hervorming van het Tsjadische kiessysteem voortzetten en zelfs opvoeren, teneinde in de toekomst, in een gezond en door iedereen geaccepteerd kader, geloofwaardige democratische verkiezingen te kunnen houden, die een getrouw beeld geven van de aspiraties van de hele Tsjadische bevolking.

De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, de Republiek Moldavië, Armenië, Azerbeidzjan en Georgië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.