KNWV

Nieuwsbericht Zeilen

28-8-2007

Uniek samenwerkingsproject leidt tot mooie matchrace overwinningen!

In de weekeinden van 18 & 19 en 25 & 26 augustus bemande Klaartje Zuiderbaan (vierde op de wereldranglijst) voor het matchraceteam van Jelle Roos en Frans Hin, bij twee grade 3 matchrace evenementen. Het samenwerkingsverband heeft beide evenementen gewonnen. Een bijna unieke prestatie. Alleen Roy Heiner wist tot nu toe als enige
Nederlander jaren geleden evenementen met een dergelijk hoge grading op zijn naam te zetten.

Klaartje Zuiderbaan: Toen Jelle mij vroeg om mee te gaan heb ik direct ja gezegd. Het leek me een mooie kans om te zien hoe zij dit soort wedstrijden aanpakken. Dat ik moest voordekken terwijl ik normaal stuurvrouw ben zag ik alleen maar als mooie uitdaging. Gevraagd naar het belangrijkste verschil tussen haar team en dat van Jelle Roos antwoordde zei:Wij zeilen altijd heel gestructureerd en volgens een vast plan. Bij het team van Jelle leek er meer vanuit een gevoel te worden gezeild. Het was ook agressiever dan ik gewend ben. Toch was er vrijwel altijd voldoende rust en overzicht aan boord. Ik denk als Jelle wat van onze manier overneemt en ik wat van zijn manier van zeilen kan leren, dan kunnen de prestaties van beide teams nog veel beter worden.

Tacticus en grootzeiltrimmer Frans Hin: Het was absoluut een genoegen en groot voordeel voor ons om met Klaartje te zeilen. Zij zag dingen die wij normaal gesproken over het hoofd zien. Het feit dat Klaar in haar eigen team niet op het voordek is te vinden gaf geen enkel probleem. Vrijwel vanaf het moment dat we in de boot stapten liep alles gesmeerd. Vaak was een blik of een woord voldoende om elkaar te begrijpen en de diverse situaties uit te zeilen.

Op 18 en 19 augustus zeilde het team naar een mooie eerste plek in de Duisport Cup in Duisburg. Op 24 en 25 augustus herhaalden zij deze prestatie bij de IMMAC Trophy in Rendsburg.

Jelle Roos:Het deelnemersveld van dit laatste weekeinde was, hoewel de grading gelijk was, toch nog een stuk sterker dan de week ervoor. Ik had niet gedacht dat we dit konden winnen. Er zaten zulke ervaren en hoog geplaatste zeilers tussen. Zaterdag ging alles wel redelijk, toch ontbrak er duidelijk nog iets. We buiten niet alle mogelijkheden uit. Na een stevige nabespreking konden we de vinger op de zere plek leggen en Klaartje wees ons op een paar belangrijke verbeterpunten. Die hebben we zondag in praktijk gebracht, en met resultaat. We hebben zondag, tijdens de halve en hele finale, geen wedstrijd meer verloren. Het was best of five, maar we hadden telkens maar drie wedstrijden nodig! Een heerlijk gevoel. We gaan zeker kijken of we een soort samenwerkingsverband en matchracecentrum met het team van Klaartje kunnen gaan opzetten

Bij het matchracen zeilen er telkens twee boten tegen elkaar in korte wedstrijdjes. De scheidsrechters op het water kunnen straffen opleggen als er overtredingen worden begaan. Het is de beste tak van zeilsport voor toeschouwers en sponsors, omdat het eenvoudig te volgen en vaak erg spannend is. Hoe sterker het deelnemersveld, hoe hoger de grading. Bij een hogere grading krijgt de winnaar meer punten, waardoor hij stijgt op de wereldranglijst. Het team van Jelle Roos zal door deze twee overwinningen zeker verder stijgen op de wereldranglijst.

auteur: Jelle Roos