Ouderenzorg helpt jongeren aan een baan

28/08/2007 12:15



ActiZ



Persbericht Utrecht, 24 augustus 2007

Ouderenzorg helpt honderden jongeren aan een baan

De ouderenzorg wil de komende tijd honderden jongeren zonder een afgeronde vooropleiding helpen aan een startkwalificatie én aan een baan. Speciaal hiervoor is het project JAZO gestart: Jongeren Aan Zet in de Ouderenzorg. Het project onderscheidt zich van andere werkgelegenheidsprojecten door een grote betrokkenheid van de zorginstellingen zelf en een vernieuwende aanpak waarbinnen het ontwikkelen van de talenten van de jongeren centraal staat. Bovendien wordt er geëxperimenteerd met nieuwe vormen van werven.

Bijna 140 jongeren zijn al aan hun traject begonnen, maar het is de bedoeling dat dit er snel minimaal 500 worden: op weg naar een baan in de ouderenzorg. En dan betreft het nog maar zeven regio's in het land waar werkgevers hebben toegezegd jongeren de mogelijkheid te bieden een startkwalificatie te verwerven en hen in de ouderenzorg (of daarbuiten) aan het werk te helpen. JAZO is actief in de volgende regio's: Venlo, Rotterdam, Zutphen, Delft, Den Haag, Gooi? en Amsterdam.

JAZO is een initiatief van de werkgeversorganisatie ActiZ en werknemersorganisaties ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak, FBZ, De Unie Zorg en Welzijn en Nu '91, samen met andere betrokken partijen als CWI, UWV, gemeenten en opleidingsinstellingen.

Binnen het project treedt in elk van de zeven regio's een grote werkgever op als ambassadeur die zelf het goede voorbeeld geeft door groepen werkloze jongeren binnen de muren van zijn of haar organisatie te laten kennismaken met alle mogelijke werkzaamheden, variërend van de zorg zelf tot de beveiliging, of van ICT- tot keukenwerkzaamheden. De ambassadeur probeert ook andere werkgevers in zijn of haar regio over te halen aan het project mee te doen.

Het gaat om jongeren van 18 tot 27 jaar zonder startkwalificatie (tienermoeders, vroegtijdig schoolverlaters, jongeren met taal- of andere problemen) die worden geselecteerd op basis van een intensief intakegesprek gevolgd door een twee weken durende introductiecursus. Daarna volgt een stagecarrousel die wordt gecombineerd met intensieve coaching. Na drie maanden volgt de keuze voor een gerichte werkervaringsplek, óf een leerwerkbaan. Het einddoel is vast, betaald werk en een startkwalificatie op minimaal mbo-niveau 2.

Tot op heden is de uitval onder de doelgroep opvallend klein. Het 'geheim' lijkt te schuilen in de aanpak die de volgende kenmerken heeft: een nauwe samenwerking tussen werkgevers, gemeenten, CWI en UWV (niet praten, maar doen!), zoeken naar talenten van mensen en durven experimenteren.

Programma Congres Jongeren Aan Zet in de Ouderenzorg, 6 september 2007

Programma:
09.30 uur U wordt ontvangen door de ambassadeurs van JAZO.
10.00 uur U wordt welkom geheten door:
mevrouw drs. M.E. Rompa-Kunst (directeur werkgeversorganisatie ActiZ) en de heer W.J.F. van Loon (bestuurder ABVAKABO FNV, namens alle deelnemende vakbonden). 10.20 uur Zeven regionale JAZO-projecten presenteren zich in de vorm van een carrousel waar de deelnemers in wisselende samenstelling kunnen kennismaken met steeds weer een ander aspect van de aanpak.
1 de rol van de ambassadeur;

2 de rol van de gemeente;

3 de organisatie van het project;

4 de werving;

5 het leertraject;

6 de stagecarrousel;

7 de begeleiding.

De heer drs. L.M.L.H.A. Hermans, voorzitter MKB-Nederland, geeft tijdens de carrousel zijn visie op de aanpak. 11.30 uur Forum: de zeven ambassadeurs en de initiatiefnemers van JAZO beantwoorden vragen van de pers en uit de zaal. 12.00 uur Feestelijke afsluiting en aansluitend lunch voor genodigden.






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,