Student koopt onnodig vaak nieuwe studieboeken

Verkoop 2e hands stijgt explosief, potentieel echter nog nauwelijks benut

Nieuwegein - Steeds meer studenten besparen bij aanvang van het studiejaar geld door tweedehands studieboeken te kopen in plaats van nieuwe. Gemiddeld geven studenten in Nederland jaarlijks 440 euro uit aan studieboeken. 60% van de studenten geeft zelfs 585 euro per jaar uit. Twee op de vijf studenten koopt jaarlijks inmiddels een of meer gebruikte studieboeken. Echter op het totaal aantal verkochte studieboeken is nu nog slechts 16% tweedehands. Dat aandeel kan op korte termijn stijgen naar zo'n 60%, mits studenten makkelijker kunnen beschikken over informatie welke gebruikte studieboeken ze waar kunnen kopen. Dat blijkt uit het Tweedehands Studieboekenonderzoek 2007 dat vandaag wordt gepresenteerd door mediawinkel bol.com.

Studenten kopen nog te vaak nieuwe boeken. Zo blijkt het potentieel voor gebruikte boeken onvoldoende benut. Onderwijsinstellingen zouden er goed aan doen, aldus de studenten die deelnamen aan het onderzoek, als ze minder vaak nieuwe edities zouden voorschrijven opdat de houdbaarheid van gebruikte studieboeken kan worden opgerekt. De vraag naar tweedehands studieboeken ontwikkelt zich volgens bol.com, die sinds drie maanden succesvol actief is met tweedehands studieboeken, desondanks explosief. De mediawinkel verwacht de komende maanden een verdubbeling van de verkopen.

Latente vraag

Als studenten studieboeken moeten aanschaffen verwachten ze met een tweedehands boek circa 45% te kunnen besparen ten opzichte van de nieuwprijs. Ze zijn bereid gebruikte boeken te kopen mits ze de juiste druk kunnen bemachtigen en het boek in nette staat is. Algemeen Directeur van bol.com Daniel Ropers zegt over het onderzoek: "Er is, zo blijkt ook nu weer, een enorme latente vraag naar gebruikte studieboeken. Te vaak kiezen studenten automatisch voor nieuwe studieboeken. Studenten worden namelijk bijna routinematig door hun opleidingsinstituut doorverwezen naar een bepaalde boekhandel waar nieuwe studieboeken worden verkocht. Daarbij spelen er vooroordelen dat in tweedehands de juiste exemplaren niet beschikbaar zijn en het kopen van tweedehands studieboeken moeilijk is. Het tegendeel is waar".

Vrouwelijke studenten neigen in het onderzoek overigens meer en vaker tweedehands studieboeken te kopen dan hun mannelijke studiegenoten. Het groeiende marktaandeel van tweedehands wordt op dit moment ondersteund door actuele transactiecijfers bij bol.com. Inmiddels is ruim een kwart van alle aangekochte studieboeken bij bol.com tweedehands.

Volwassen markt

Ropers ziet de markt van tweedehands studieboeken in sneltreinvaart volwassen worden: "Wij zijn de afgelopen maanden in staat geweest om het tot op heden versnipperde aanbod van gebruikte studieboeken te kanaliseren en te ontsluiten voor studenten. De explosieve groei in tweedehands boekverkopen via onze site van afgelopen weken betekent meer dan een verdubbeling ten opzichte van de maand juli. Sinds de start van het studieboekenseizoen begin augustus is één op de twee verkochte tweedehands boeken een studieboek. En één op de zes verkochte boeken is al tweedehands."

De markt was er volgens Ropers klaar voor. "Er lag een grote kans om bol.com een spilfunctie te laten vervullen richting studenten. We maken het aanbod en de kwaliteit ervan transparant, garanderen de betaling en bieden veel gebruikersgemak wat betreft bestelling en levering. Kopers en verkopers van tweedehands boeken willen namelijk geen risico lopen en willen er niet te veel moeite voor willen doen. Consumenten eisen in deze tijd kwaliteit, betrouwbaarheid en gemak."

Bekendheid moet omhoog

Uit het onderzoek blijkt dat studenten snakken naar tweedehands. Zij realiseren zich dat er veel te besparen en te verdienen valt. Zo zijn er studenten die meer dan 1.000 euro verdienen door hun oude studieboeken via internet te verkopen en vervolgens ook weer gebruikte studieboeken voor het nieuwe studiejaar aan te schaffen. "Het moet ze echter wel gemakkelijk gemaakt worden", zo stelt Ropers.

Om studenten te motiveren vaker af te zien van nieuwe studieboeken zou het wezenlijk helpen, als onderwijsinstellingen zich meer zouden verplaatsen in de situatie van de student. Dat gebeurt nu nog te weinig. "De bekendheid van het goedkope tweedehands alternatief in plaats van nieuw moet echt omhoog", aldus Ropers.

Kanteling studieboekenmarkt

Een aanzienlijk deel van de verkoop van nieuwe studieboeken in Nederland verloopt op de onderwijsinstellingen op dit moment nog via boekenwinkels waarmee exclusieve contracten zijn gesloten. In toenemende mate ontdekken studenten echter het aanbod van nieuwe en gebruikte studieboeken via internet en de daarmee samenhangende prijsverschillen. Ongeveer 70% van de ondervraagde studenten geeft in het onderzoek aan in de toekomst nieuwe en gebruikte studieboeken via bol.com te willen aanschaffen.

Het Tweedehands Studieboekenonderzoek 2007 werd in opdracht van mediawinkel bol.com uitgevoerd door het in Amstelveen gevestigde onderzoeksbureau DataBay. Ruim 300 studenten namen deel aan het in augustus uitgevoerde onderzoek. Een resumé van het onderzoek is apart opvraagbaar.

Links:
http://www.bol.com