AutoRai

Vijftigste jubileum wereldtitel Formule 1 Fangio en Maserati

(8/28/2007)
Maserati viert dit jaar het 50^ste jubileum van de F1 wereldtitel, die het merk in 1957 met Juan Manuel Fangio veroverde, met een aantal speciale activiteiten. De Argentijnse stercoureur had de titel in 1954 al gewonnen en racete destijds de eerste helft van het seizoen in een Maserati. Toen hij in 1957 terugkeerde bij Maserati domineerde hij het kampioenschap en won hij op 46-jarige leeftijd zijn vijfde wereldtitel.

Van de 16 races waarin hij 1957 in de kleuren van Maserati aan de start verscheen, inclusief Formule 1 races die niet voor het kampioenschap telden en diverse Sport Car races, won Fangio er tien.

Op 4 augustus 1957 pakte âde Maestroâ, de bijnaam die Fangio van zijn collega-coureurs kreeg toebedeeld, een historische overwinning op de Nürburgring (op de beroemde 22 kilometer lange Nordschleife). Ondanks zijn zege kon hij de wereldtitel in zijn Maserati 250F pas in de volgende race, de Grand Prix van Pescara, veiligstellen dankzij een tweede positie achter Stirling Moss. De Grand Prix van de Nürburgring in 1957 blijft één van de meest memorabele Formule 1 races ooit. De reden daarvoor was de fenomenale opmars van Fangio, waarbij hij in slechts zeven ronden zijn achterstand van meer dan veertig seconden op de Ferrariâs van Hawthorne en Collins, die op dat moment de race leidden, goedmaakte. Tijdens een pitstop voor nieuwe banden en brandstof verloor de coureur uit Balcarce 45 seconden nadat een wielmoer onder zijn âsingle seaterâ terecht kwam.

Fangio zette vervolgens de achtervolging in en finishte de race uiteindelijk op het hoogste schavot, waarbij hij het baanrecord ronde na ronde verder aanscherpte. De twee Ferrariâs konden nooit verwacht hebben dat Fangio nog op hen in zou lopen, laat staan dat hij ze zelfs voorbij zou stevenen, maar toch presteerde hij het ongelooflijke. Na afloop van de race kon de Argentijn zelf bijna niet geloven welk een prestatie hij had neergezet. âIk heb in mijn leven nog nooit zo hard gereden en ik denk ook niet dat ik dat nog eens kan realiseren.â

Om deze historische overwinning te vieren overhandigde de onderneming uit Modena op 12 augustus jl. tijdens de OldTimer Grand Prix klassieker een speciale trofee aan de hoogst geklasseerde Maserati 250F-coureur.

Nog zoân hoogtepunt dit jaar was de lancering van een prachtige, interactieve website van Maserati, op 4 augustus jl., die dat onvergetelijke seizoen doet herleven. De site is te bereiken via www.maseraticelebratesfangio.com.

De 250F waarin Fangio in 1957 de historische race op de Nürburgring won is tijdens de aanstaande Frankfurt Motor Show te bewonderen op de Maserati-stand. Daar maakt hij zijn opwachting naast modellen uit de actuele productserie van Maserati, inclusief de nieuwe GranTurismo en de Quattroporte.

Een ander exemplaar van de door Giulio Alfieri ontworpen âsingle seaterâ is samen met de klassieke modellen van het merk met de drietand te bezichtigen op de âMaserati 1957-2007. 50 anni dal mondiale di F.1â (50 jaar F1) tentoonstelling in het Bonfanti-VIMAR Automobielmuseum. De show ging op 5 mei van start en loopt tot en met 21 oktober 2007.

Maserati Corse bracht afgelopen jaar op de Nürburgring ook al een ode aan Fangio. Tijdens de beroemde 24-uurs race verschenen Laffite/Giudici/Meaden/Hong in een Trofeo GranSport aan de start die voor deze gelegenheid in een donkerrode kleur met een gele grille was uitgevoerd. De GranSport finishte de race op een eervolle vijfde positie.