Gemeente Rotterdam

Nr. 148
28 augustus 2007

Veiligheidsscan op school

Alle scholen in Rotterdam werken aan veiligheid

Alle 78 Rotterdamse locaties voor voortgezet onderwijs werken structureel aan veiligheid op school. 76 locaties volgen het gemeenteprogramma Veilig Op School, 2 locaties kennen een eigen veiligheidsprogramma. Onderwijswethouder Leonard Geluk is hier verheugd over: "Veiligheid van kinderen op school is prioriteit nummer één. Het is van groot belang dat scholen en gemeente intensief samenwerken en maatregelen nemen om de veiligheid te verbeteren".

Verontrustende berichten over geweldsincidenten, drugsgebruik en criminaliteit op scholen geven aanleiding tot zorgen over schoolveiligheid. Sinds het schooljaar 2001/2002 kent de gemeente Rotterdam daarom het programma Veilig Op School (VOS). Binnen dit programma worden scholen in het voortgezet onderwijs 'gescand' op veiligheid en de beleving daarvan. Aan de hand van de uitkomsten van deze scan pakt de school gericht zaken op het gebied van de veiligheid aan.

Structureel werken aan veiligheid
Veiligheid valt niet te garanderen, wél kunnen scholen zich bewust worden van veiligheid en daardoor de nodige preventieve en repressieve maatregelen nemen. Deze maatregelen verschillen van het opknappen van schoolpleinen tot het plaatsen van camera's en het geven van cursussen over omgaan met agressie. De scholen die zich aansluiten bij het VOS-programma krijgen voor het uitvoeren van maatregelen een bijdrage. Uiteraard wordt er van de scholen verlangd dat zij zelf structureel aan die veiligheid werken met een actieprogramma schoolveiligheid.

Samenwerking verbeteren
Zo zijn er in samenwerking met een aantal scholen incidentenprotocollen ontwikkeld. Deze zijn beschikbaar voor iedereen. Als er een incident plaats vindt, weet men hoe te handelen en worden de juiste instanties zo snel mogelijk ingeschakeld. Naast het verbeteren van de veiligheid op scholen, wordt namelijk ook de communicatie en samenwerking tussen scholen onderling en die tussen scholen en instanties verbeterd. Het gaat dan om bijvoorbeeld de (deel)gemeente, politie, justitie en openbaar vervoer (RET). Samen werken zij permanent aan veiligheid in en rondom de school.

noot voor de redactie/