Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

ZEELAND NAZOMERFESTIVAL OPENT MET FAMILIEDRAMA OVER ONTPOLDERING

De zevende editie van het Zeeland Nazomerfestival gaat op dinsdag 28 augustus 2007 van start in de gedempte sluizen van Hansweert met de première van 'Vloed', een nieuwe theatertekst van Herman van de Wijdeven, geschreven in opdracht van het Nazomerfestival. Jos van Kan regisseert het stuk over een vader-zoon relatie, waarbij het voor Zeeland actuele thema van 'ontpoldering' - het onder water zetten van landbouwgrond voor natuurontwikkeling ter compensatie van de verdieping van de vaargeul van de Westerschelde ten gunste van de haven van Antwerpen - een cruciale rol speelt. Nu minister Verburg vorige week dreigde met onteigening om de geplande ontpoldering door te drukken, is deze problematiek meer dan aan de orde.

Zeeland Nazomerfestival heeft zich de voorbije zeven jaar artistiek geprofileerd door het maken van locatievoorstellingen voor het landschap van Zeeland waarbij nadrukkelijk een verband wordt gelegd tussen de speelplek met haar geschiedenis en uitstraling, en de inhoud van de producties. Bij 'Vloed' is dit opnieuw het geval door de keuze voor Hansweert, een dorp met een interessante geschiedenis als het op urbanisatie aankomt. Vroeger werd het dorpje aan de Westerschelde ook wel 'klein Antwerpen' genoemd omdat het floreerde vanwege de drukte op en rond het Kanaal door Zuid-Beveland. Eind jaren tachtig van de vorige eeuw kwam daar verandering in toen de vaarweg werd verlegd en het oostelijke deel van het dorp werd gesloopt om plaats te maken voor de nieuwe voorhaven. Het kanaal door het dorp werd gedempt en het oude sluizencomplex drooggelegd.

'Vloed' wordt speciaal gemaakt voor de Kleine Sluis, een bijzondere theatrale ruimte met openstaande deuren die functioneren als een klassiek toneelportaal. Het publiek neemt plaats op een tribune in de sluiskolk met uitzicht op de machtige zeedijk die nu het water van de Westerschelde tegenhoudt. In de sluis heeft Jan Ros, een beeldend kunstenaar die vaak werk maakt voor de openbare ruimte, een decor geplaatst voor dit stuk waarin een vader-zoon relatie centraal staat. Na een jarenlange afwezigheid verschijnt de vader uit het niets, op het moment dat de zoon zelf vader gaat worden. In hun conflict speelt ontpoldering een cruciale rol. De vader wil het land onder aan de dijk, waarop de familie al jaren boert, van de hand doen om zo het verleden te begraven. De zoon ziet in dat land juist een toekomst voor zijn kind, zoals het immers al generaties lang is gegaan.

In de voorstelling heeft muziek een bijzondere functie. De rol van de zwangere vrouw in het stuk wordt vertolkt door de jonge Vlaamse zangeres-actrice Amaryllis Uitterlinden. Ze begeleidt zichzelf aan een harmonium en zingt fragmenten uit Bijbelse psalmen. De melodieën van deze bekende kerkelijke liederen zijn door de jonge componiste Marlijn Helder aangevuld met nieuw gecomponeerde muziek. Het geeft de voorstelling een ritueel karakter. Leden van de Muziekvereniging Scheldegalm uit Hansweert spelen mee in deze bijzondere theaterproductie op locatie.

'Vloed' wordt tot en met zaterdag 8 september tien maal uitgevoerd. Per avond kunnen vierhonderd mensen de voorstelling bijwonen.
---

Info en kaartverkoop
Publieksinformatie, het aanvragen van een gratis programmabrochure en kaartverkoop via www.nazomerfestival.nl of 0900 33 000 33 (0,45 p/g).


---

Noot voor de redactie,