NCRV

De vakantierechter

Klauterend de tuin uit

Dinsdag 28 augustus
22.25 uur, Nederland 1

In de vierde aflevering van De vakantierechter van de NCRV aandacht voor de volgende kwestie:
Patty Pors woont aan de Kiplingstraat in Rotterdam. Zij trekt er in de zomer graag op uit op de fiets met haar twee kleine kinderen. Achter haar huis loopt een pad waar zij graag gebruik van maakt. Maar deze achterom is nauwelijks nog bruikbaar door de heg van de achterburen, een flatgebouw aan de Miltonstraat. Als Patty de deur uit gaat slaan de takken haar in t gezicht en doorgeschoten wortels maken het pad tot een hindernisbaan. Patty heeft er schoon genoeg van en spreekt de eigenaren aan, die worden vertegenwoordigd door de Geen Gezeur Groep. Deze weigert de heg te snoeien maar zegt dat Patty dat zelf wel mag doen. Patty is het er niet mee eens en schakelt De vakantierechter in.

Met deskundige bijstand inspecteert Mr. Visser de achterom. Is het pad inderdaad onbegaanbaar geworden? Op wiens grond staat de heg nu eigenlijk? Moet Patty maar zelf snoeien, of krijgt de Geen Gezeur Groep gelijk?

Ook geeft De vakantierechter antwoord op twee vakantievragen:

De familie Hannema boekt bij Jiba een vijf sterren vakantie op Kreta. Aangekomen blijkt het resort overboekt, ze komen terecht in een bijgebouw. Dat valt vies tegen. Het appartement is bepaald geen vijf sterren kwaliteit en de familie moet een halve kilometer langs een drukke weg lopen naar de faciliteiten; dat alles met twee kleine kinderen. De Hannemaâs leggen hun rampvakantie vast op home video. Na maandenlang gesteggel biedt Jiba compensatie aan, maar lang niet voldoende vinden de Hannemaâs. De vakantierechter bekijkt het bewijsmateriaal en geeft advies.

Op de Veluwe staan zeven families op een paradijselijke plek in de bossen. Sommigen staan er al 40 jaar en wonen in prachtige huisjes. Nu heeft de eigenaar de camping verkocht aan het Rijk. Het gebied wordt teruggegeven aan de natuur. Met slechts een magere compensatie moeten de kampeerders vertrekken. Zij zijn het er niet mee eens en willen van De vakantierechter weten: mag dat zomaar?