Wageningen Universiteit

27 aug 2007

Biologische geteelde grondstoffen varkensvoer soms afwijkend in voederwaarde


Onderdeel: Animal Sciences Group

Eiwitrijke biologische grondstoffen voor varkensvoer hebben een lager eiwitgehalte en een hoger vetgehalte dan gangbare geteelde varianten van dezelfde grondstoffen. Dat blijkt uit verteringsonderzoek bij vleesvarkens door Animal Sciences Group van Wageningen UR in opdracht van het ministerie van LNV. In de biologisch geteelde grondstoffen waren zowel het eiwitgehalte, het ruwe celstofgehalte als het asgehalte iets lager. Het gehalte van de belangrijkste aminozuren als percentage van het eiwit, was juist wat hoger dan bij gangbaar geteelde grondstoffen. De EW was veelal hoger dan in de Veevoedertabel staat aangegeven.

De mengvoerindustrie heeft aangegeven veel behoefte te hebben aan verteringsonderzoek met biologisch geteelde mengvoedergrondstoffen zodat de biologische voeders goed en nauwkeurig geoptimaliseerd kunnen worden. Daarom heeft ASG in Lelystad de darm- en faecale verteerbaarheid en voederwaarde van enkele eiwitrijke biologische grondstoffen onderzocht bij vleesvarkens tussen de 40 en 80 kg.

Bij de optimalisatie van biologische voeders gaat men ervan uit dat biologische grondstoffen dezelfde samenstelling en verteringscoëfficiënten hebben als de overeenkomstige gangbare, niet biologische geteelde grondstoffen.
Er is echter nauwelijks verteringsonderzoek uitgevoerd met biologisch geteelde mengvoedergrond-stoffen en ook een vergelijkend onderzoek tussen biologisch geteelde en gangbaar geteelde mengvoedergrondstoffen is onbekend. De geschatte energiewaarde (EW), gehalten aan darmverteerbare aminozuren en overige gehalten in de biologische voeders kunnen daardoor afwijken van de werkelijke EW en verteerbaarheden in de voeders. Bovendien gebruikt men in de biologische veehouderij vaak grondstoffen die men in de gangbare veehouderij niet of nauwelijks gebruikt.

In het onderzoeksrapport staan de resultaten van een serie verteringsproeven met eiwitrijke biologisch geteelde grondstoffen waarin zowel de darmverteerbaarheid van stikstof (N) en aminozuren en zetmeel als de faecale verteerbaarheid van de Weende analyse componenten, energie, fosfor en magnesium zijn onderzocht.

U kunt Rapport 51 - âVerteerbaarheid (ileaal en faecaal) van biologisch geteelde eiwitrijke voedergrondstoffen bij varkensâ hier gratis downloaden.

Contact
Animal Sciences Group
A.W. Jongbloed
0320 - 238 238
age.jongbloed@wur.nl

J.Th.M. van Diepen
0320 - 238238
hans.vandiepen@wur.nl