Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Weerballon KNMI zorgt voor paniek

27 augustus 2007 - Bewoners van een flat in Voorburg zagen op 23 augustus een "vreemd" voorwerp met draadjes aan de muur gangen. Omdat ze dachten aan een bom werd de Dienst Wapen en Terreur van de politie Haaglanden ingeschakeld.
Het bleek echter te gaan om een weerballon, een radiosonde van het KNMI. Twee keer per dag om 1 uur 's middags en 1 uur 's nachts (in de zomer een uur later) wordt vanaf het waarneemterrein in De Bilt een weerballon opgelaten. Dat gebeurt op dezelfde tijd op vrijwel alle nationale weerdiensten in de wereld, zodat de
informatie internationaal gebruikt kan worden. Aan de ballon hangt een meetkastje, een sonde dat gedurende het traject dat de ballon aflegt metingen doet van temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdruk en deze radiografisch doorstuurt naar De Bilt. Deze gegevens van grote hoogte zijn van groot belang voor het maken van weersverwachtingen.

Soms wordt een iets grotere speciale ballon opgelaten waarmee ook de ozonlaag wordt doorgemeten. De weerballon die in Voorburg werd gevonden was zo'n ozonsonde. De ballon springt op enkele tientallen meters hoogte doorde lagere luchtdruk kapot, waarna de sonde aan een parachute omlaag komt. Op de sonde staat in verschillende talen vermeld dat deze afkomstig is van het KNMI. Afhankelijk van de wind kunnen de weerballon enorme afstanden afleggen. Uit Nederland afkomstige weerballonnen worden soms gevonden in het noorden van Frankrijk of in Denemarken. De ozonsondes wil De Bilt graag retour voor hergebruikt, de gewone weersondes zijn voor eenmalig gebruik en mag de gelukkige vinder behouden. Vooral in de zomermaanden wanneer veel mensen buiten zijn worden de weerballonnen vaak gezien en soms aangezien voor ufo's.

Volgens ozondeskundige Marc Allaart van het KNMI bereikte de ballon, die op 23 augustus om 13.20 in De Bilt werd opgelaten boven Alphen aan de Rijn een hoogte van 32,3 kilometer. Toen klapte de ballon, waarna de sonde aan de parachute rond 16.16 in Voorburg moet zijn neergekomen. Op de weg omhoog meet de sonde zijn postitie, naar beneden toe doet hij dat niet. Het geschatte traject (trajectorie) dat de ballon heeft afgelegd vindt u op een kaart van Google Earth op onze site onder Verder lezen.


---

Eerste uitgave: 27-08-07