Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Verhoging uitkering, maar geen inkomensverbetering voor mensen met een arbeidshandicap


Het kabinet heeft de uitkeringen verhoogd van mensen die volledig arbeidsongeschikt zijn. Het gaat om WAO-, WAZ en WAJONG-uitkeringen. Deze worden verhoogd van 70 procent naar 75 procent van het minimuminkomen. Helaas blijkt de verhoging voor de groep jonggehandicapten (met een WAJONG-uitkering) tegen te vallen. De uitkering is wel met vijf procent, omhoog gegaan, maar per saldo houden deze uitkeringsgerechtigden veel minder over, onder meer omdat gemeenten kortingen toepassen.

Advies aan gemeentes

Door regelgeving verliezen WAJONG-gerechtigden nu bijvoorbeeld hun recht op een langdurigheidstoeslag. De langdurigheidstoeslag is een financieel extraatje voor mensen tussen 23 en 65 jaar, die vijf jaar of langer zijn aangewezen op een inkomen op bijstandsniveau. Het Kamerlid Heerts (PvdA) heeft het probleem al in april aangekaart. De PvdA heeft een motie ingediend waarin wordt gevraagd om overleg tussen de Regering en gemeenten. Dit overleg moet leiden tot een daadwerkelijke inkomensverbetering voor de groep WAJONG-gerechtigden. Deze motie is aangenomen.
De staatssecretaris heeft de gevolgen van het verlies van de langdurigheidstoeslag per brief onder de aandacht van gemeenten gebracht. Hij adviseert de gemeentes gebruik te maken van de categoriale bijstand. Gemeentes kunnen chronisch zieken en gehandicapten aanwijzen als doelgroep voor de categoriale bijstand.

Landelijke normen

De CG-Raad vindt dit echter geen goed advies. Niet alle gemeenten hebben een verordening voor categoriale bijstand. En als er een verordening is, dan verschillen de bedragen per gemeente. De CG-Raad wil dat de groep die recht heeft op de langdurigheidstoeslag duidelijk wordt omschreven. Daarnaast bepleit de CG-Raad landelijke normen voor het ongedaan maken van negatieve inkomensgevolgen.
De CG-Raad gaat actie ondernemen, nog voor de Kamer dit thema op de agenda heeft staan en gaat het onderwerp tijdig aankaarten bij fractiewoordvoerders van alle partijen en bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

(Geplaatst: 27 augustus 2007)

---