Politie Friesland

Politieberichten van maandag 27 augustus

Fryslan, 27-08-2007 o Politieberichten van zondag 26 augustus 11.00 uur t/m maandag 27 augustus 07.00 uur.

Harlingen: vandaal aangehouden
De politie heeft zondagnacht aan de Voorstraat een 19-jarige Harlinger aangehouden inzake vandalisme. Surveillerende agenten zagen dat jongen aan een wegwijzer stond te trekken en gingen met hem in gesprek om een bekeuring uit te schrijven. De 19-jarige was het niet eens met de actie van de politie en uitte beledigingen in de richting van de agenten. Daarnaast ging ook hij aan de wegwijzer schudden. Hij is daarop aangehouden inzake baldadigheid. De jongeman kon zich niet legitimeren en pleegde tijdens zijn aanhouding verzet. Hij is geboeid en voor verhoor naar het bureau gebracht. Daar is proces-verbaal opgemaakt en de verdachte is daarna weer vrijgelaten.

Lemmer: twee personenautos gestolen na woninginbraak
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Slotermeestraat waarbij twee personenautos weggenomen zijn. De autos, een Mercedes Benz C 200 cdi met het kenteken 54-PJ-BH en de grijze Mini Cooper met het kenteken 57-TX-DP, zijn zondagochtend gestolen. De daders drongen de woning binnen door een raam te forceren en zo de autosleutels weg te nemen. Een 57-jarige inwoner van Lemmer deed aangifte.

Bolsward: twee baldadige jongens aangehouden
De politie heeft zondagnacht aan de Markstraat twee Bolswarders van 18 en 20 jaar aangehouden inzake baldadigheid. Surveillerende agenten zagen dat het duo aan een parkeermeter stonden te duwen en trekken met de bedoeling de paal omver te halen. Zij zijn aangehouden en voor verhoor naar het bureau gebracht. Daar is proces-verbaal opgemaakt en de twee zijn daarna weer vrijgelaten.

Leeuwarden: woninginbraak
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Emmakade. Daar zijn een digitale camera, geld en een gsm weggenomen. Men drong het pand binnen door een deur te forceren. Een 76-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Sexbierum: bedrijfsinbraak
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf dat aan de Frentsjerterdyk gevestigd is en zondagnacht bezoek heeft gehad van ongenode gasten. Uit een ruimte is een klein geldbedrag weggenomen. Een 64-jarige inwoner van Oosterbierum deed aangifte.

Leeuwarden: motorfiets gestolen
De politie onderzoekt de diefstal van een motorfiets die zondagnacht aan De Rubus gestolen is. De paarse Honda cbr met het kenteken MH-82-TH stond in de achtertuin van een woning geparkeerd en was afgesloten. Een 33-jarige inwoonster van Leeuwarden deed aangifte.

Leeuwarden: inbraak school
De politie onderzoekt een inbraak in een school die aan de Dr. Jacob Botkeweg gevestigd is. De school is zondagavond door ongenode gaste bezocht waarbij een computer is weggenomen. Men drong de ruimte binnen door een ruit stuk te slaan. Er moet nog aangifte gedaan worden.

Franeker: fietsster gewond na val
De politie heeft zondagmiddag aan de Professor Holwardastraat hulp verleend tijdens een valpartij van een 83-jarige fietsster. De vrouw was ter hoogte van de opgang naar de Bloemketerp door onbekende oorzaak met haar fiets gevallen. Zij is met onbekend letsel per ambulance naar het MCL in Leeuwarden vervoerd.

Bantega: woningbrand
De politie heeft zondagavond hulp verleend tijdens een uitslaande brand in een woning aan de Middenweg. Er raakte niemand gewond. De brandweer bluste het vuur maar kon niet voorkomen dat de
bovenverdieping volledig uitbrandde. De overige ruimtes in de woning liepen roet- en waterschade op. De oorzaak van de brand is niet bekend. De technische recherche voert een onderzoek uit.

Sneek: inbreker aangehouden
De politie heeft zondagmiddag bij een schuur aan de Geeuwkade een 34-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden inzake diefstal. De politie kwam ter plaatse na een melding van een inbraak bij een schuur achter garageboxen. De politie hield de verdachte op heterdaad aan. Hij bekende dat hij oud ijzer uit de schuur wilde stelen. De man is aangehouden en voor verhoor naar het bureau gebracht.

Drachten: bedrijfsinbraak
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Kraaiheide waar zondagmiddag computer gestolen zijn. Surveillerende agenten ontdekten in het hoge gras op een stuk braakliggend terrein 10 desktop computers, drie flatscreens en een computermuis. Het terrein ligt in de buurt van het gedupeerde bedrijf. Langs de waterkant van de Lavendelheide werd nog een computerkast aangetroffen. Alle spullen zijn in beslag genomen en naar het politiebureau gebracht. De politie ontdekte later dat er een raam stukgeslagen was bij het bedrijf aan de Kraaiheide. Een 41-jarige inwoner van Drachten deed aangifte.

Dokkum: verdachte huisvredebreuk aangehouden
De politie heeft zondagmiddag in een woning aan de Ljurk een 40-jarige inwoner van Dokkum aangehouden inzake huisvredebreuk. De man was een bezoeker maar wilde de woning niet meer verlaten. Ook een buurtgenoot kon hem niet overreden om te vertrekken. Er ontstond een handgemeen tussen de verdachte en deze buurtgenoot, een 42-jarige inwoner van Dokkum. Er vielen over en weer klappen waarbij de 42-jarige handletsel opliep. Hij deed aangifte van mishandeling. De verdachte is aangehouden en voor verhoor naar het bureau gebracht.

Beetgum: alcoholcontrole
De politie heeft zondagmiddag in en rond Beetgum en Beetgumermolen een alcoholcontrole uitgevoerd waarbij 180 weggebruikers een blaastest af hebben gelegd. Drie bestuurders kregen een proces-verbaal omdat zij in overtreding waren. Een van de verdachten, een 26-jarige inwoner van de gemeente Menaldumadeel, spuugde tijdens de controle naar agenten en verzette zich tegen zijn aanhouding. Hij schopte een agent en uitte verbale beledigingen. Aan het bureau blies hij 310 ug/l. Naast een proces-verbaal voor het rijden onder invloed is er pv opgemaakt voor mishandeling, verzet en belediging.

Oosterzee A6: motorrijder gewond door eenzijdige aanrijding De politie heeft zondagmiddag aan de rijksweg hulp verleend tijdens een eenzijdige aanrijding van een motorfiets. Daarbij raakte de bestuurder, een 26-jarige Groninger gewond. Zijn vrouwelijke passagier bleef ongedeerd. De bestuurder verklaarde dat hij met zijn motor door onbekende oorzaak in een slip was geraakt en met de motorfiets en passagier onderuit was gegaan. De bestuurder liep een enkelfractuur op en is per ambulance naar het ziekenhuis van Heerenveen gebracht. Zijn passagier kwam met de schrik vrij. De motor is door een takeldienst afgevoerd.

Sneek: vaarverbod
De politie heeft zondagavond in het water van de Houkesloot een 42-jarige schipper uit Sneek aangehouden inzake varen onder invloed van alcohol. Surveillerende agenten zagen dat de man met zijn boot aan het stunten was en zo nu en dan snel vaarde. Tijdens de blaastest blies de verdachte 590 ug/l. Hij kreeg een vaarverbod van 4 uur. Er is proces-verbaal opgemaakt.

Fryslân: rijden onder invloed rijbewijzen ingevorderd
De volgende bestuurders zijn betrapt op het rijden onder invloed. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod en eventuele bijzonderheden. Alle bestuurders kregen een proces-verbaal en moeten bij het CBR een cursus alcohol en verkeer volgen.

Luxwoude: rijksweg A7, maandagnacht, een 31-jarige automobilist uit Leeuwarden, bloedproef waarvan de uitslag nog niet bekend is, rijverbod 24 uur. De bestuurder gaf tijdens de controle toe een joint te hebben gerookt.

Jubbega: Ericalaan, zondagavond, 29-jarige automobilist uit Jubbega, 905 ug/l, rijverbod 11 uur, rijbewijs ingevorderd. De verdachte was met zijn auto tegen de achterzijde van een andere personenauto gereden. De gehele achterzijde was ingedeukt. De auto van de verdachte is inbeslag genomen.