KNHS


Huub van der Mark behoudt gouden positie op EK
25 augustus 2007


BLAIR CASTLE - Het conditionele gedeelte van de eventing is achter de rug. De bijna vijf kilometer metende cross country is door 45 van de 52 combinaties tot een goed einde gebracht. Huub van der Mark (Wijchen) heeft met Exquis Idem du Roc een sublieme cross gereden en behoudt daarmee zijn leidinggevende positie in de wedstrijd.

Na een ongunstige weersvoorspelling van regen hebben de deelnemers weer geluk gehad. De regen bleef uit en de cross kon verreden worden in een goede temperatuur en op een terrein dat in supergoede staat verkeerde. Tot nu toe is het overigens fantastisch weer waar men niets van kan zeggen. Het beste weer in Schotland van de hele zomer.

Er stond een mooie cross voor de deelnemers, niet te makkelijk, maar ook geen met verschrikkelijk lastige lijnen. Het blijft wel een EK met daarbij behorende zwaardere sprongen, waar door vallen de cross tot drie keer toe is stil gelegd. Maar op een schram en een blauwe plek na, was het gelukkig niets ernstigs. Het Nederlandse team is geheel rondgekomen, wat ook nodig was om in de race te blijven voor een teammedaille. Ellen Kloos (Breda) maakte met Rovano Rex een soepel rondje. Helaas kregen ze een langsloper wat ze 20 strafpunten opleverde. Het ging echt super, maar ik maakte een inschattingsfoutje waardoor we een meter buiten het paaltje naar beneden sprongen in plaats van ertussen. Maar hij heeft de afgelopen 2 jaar zoveel vooruitgang geboekt, hij deed precies wat ik zei., aldus een toch best tevreden Ellen.

Tweede starter voor Nederland was Merel Blom (Breukelen) met Tosca van de Peerdebos. Ze begonnen sterk maar moesten op hindernis twaalf even stoppen vanwege het stopleggen van de cross. Na tien minuten werd de cross weer hervat, maar konden ze niet meer goed in het wedstrijdritme komen. Merel Blom: Na de stop kwamen we niet goed meer in het ritme. Het begin pakte ze super aan, maar op daarna was de pijp leeg. En dan is het nog een eind terug naar huis als er al verzuring intreedt. Blom kreeg na de wedstrijdstop nog twee langslopers en 40 strafpunten.

Klassementsleider na de dressuur Huub van der Mark en Exquis Idem du Roc reden een cross uit het boekje. Foutloos en binnen de tijd kwam de combinatie de finish over. Het was een zware cross, ik heb veel weigeringen en vallen gezien. Daar word je toch wel een beetje zenuwachtiger van, maar dat maakte me wel scherp. Het kan mij netzo goed gebeuren. De cross liep superfijn en Idem gaf me een fantastisch gevoel tijdens de cross., glundert Van der Mark.

Door de extra strafpunten valt Nederland nu terug naar een vijfde positie in het tussenklassement met 242.4 punten. Bondscoach Martin Lips (Made): Jammer van de fouten in de cross, niet alle fouten waren nodig geweest. Maar morgen kan er nog van alles veranderen. De leiding in de landenwedstrijd is nu voor Engeland (163.8 pnt), gevolgd door Zwitserland (174.6 pnt) en Duitsland (232.0) die inmiddels een ruiter in het team minder heeft. Morgen vindt nog de veterinaire keuring en het laatste onderdeel, het springen, plaats.

Tekst en foto: Eva Godefroy