Gemeente Heerlen

tentoonstelling Encounters in Stadsgalerij Heerlen

UPDATE P E R S B E R I C H T
10 augustus 2007

E n co u n t e r s
24 augustus t/m 11 november 2007

Opening zaterdag 25 augustus, 16.00 uur

Tijdens de opening kan het publiek deelnemen aan De Mensenbieb; een project dat tot doel heeft vooroordelen weg te nemen door ontmoetingen tussen verschillende bevolkingsgroepen te stimuleren. In De Mensenbieb leen je mensen; de korte, vluchtige ontmoetingen maken onverwachte combinaties, waarin mensen elkaar ongegeneerd het spreekwoordelijke hemd van het lijf vragen.

Deze herfst presenteert de Stadsgalerij Heerlen de tentoonstelling Encounters. Encounters onderzoekt de dominante beeldcultuur én mogelijke alternatieve visies in landen met totalitaire regimes. Encounters maakt duidelijk dat repressief gedrag vaak dichterbij is dan je denkt en dat er soms grote belangen in het spel zijn om ontmoetingen tegen te gaan. Encounters toont een veelheid aan projecten die stereotiepe beelden - vaak bevestigd door de 'officiële' media - doorbreken en hier een andere, eigenzinnige en persoonlijke vertaling tegenover zetten. De tentoonstelling is op te vatten als een open ruimte waarin bezoekers zich bewust worden van eigen 'vooringenomen' beelden; waar de mogelijkheid wordt geboden te kiezen voor het wel of niet aangaan van ontmoetingen. De deelnemende kunstenaars tonen stuk voor stuk hoe vruchtbaar het kan zijn dit wel te doen. De werken fungeren daarbij als 'Archimedes punt', als steunpunt van waaruit men vragen kan stellen over thema's als democratisering, emancipatie, globalisering. Verrassende, en soms ongemakkelijke, ontmoetingen in onder meer Iran, Afghanistan, Oezbekistan, Rusland, Noord-Korea, China, Israël, de voormalige DDR en het worldwideweb.

Met werken van Reza Abedini (IR) & Hans Wolbers (NL), Azra Aksamija (AT), Luis Berríos- Negrón (PR), Nele Decock (B), Erik Franssen (NL), Pieter Geenen (B), Mariam Ghani (AF/US), Maximilian Goldfarb (US), G.R.A.M. (AT), Eytan Heller (IL), Rob Hornstra (NL), Stani Michiels (B), Anoek Steketee (NL), Niels Stomps (NL), The Institute for Infinitely Small Things (US), Partizan Publik en Prospektor (NL) & Partizan Public (NL)

De tentoonstelling komt tot stand i.s.m. het Glaspaleis en het multidisciplinaire Zomerfestival Cultura Nova en is te zien op verschillende locaties in het Glaspaleis: in de Stadsgalerij Heerlen, de vitrine en niveau +1.

De fotografen Nele Decock, Rob Hornstra, Anoek Steketee en grafisch ontwerpers Reza Abedini & Hans Wolbers verhalen op een autonome en persoonlijke manier over hun ervaringen en ontmoetingen in landen met (voormalige) totalitaire regimes, van binnenuit of als bezoeker. Zij geven door hun benadering van de belichte regio's - Oezbekistan, Rusland en Iran - tevens inzicht in de manier waarop deze regio's worden afgeschilderd in de media.

De projecten van kunstenaarsinitiatief G.R.A.M, fotograaf Niels Stomps, architect Luis Berríos- Negrón en beeldend kunstenaar Mariam Ghani tonen een visie op zowel propagandavoering, als het publieke leven in respectievelijk Noord-Korea, China en Afghanistan.

Projecten als The New American Dictionary: Interactive Security/Fear Edition van the Institute for Infinitely Small Things, het Copacabana Cyber Café van Stani Michiels en de installatie van Maximilian Goldfarb laten zien dat totalitaire regimes, hun ideologieën en bijbehorend repressieve gedrag misschien ver weg lijken, maar in de realiteit vaak dichterbij zijn dan men denkt.

Encounters laat eveneens zien dat er soms grote belangen in het spel zijn om deze ontmoetingen tegen te gaan. Een middel daartoe kan het letterlijk opwerpen van muren zijn; visuele elementen die de ervaring en de vormgeving van de publieke ruimte diepgaand beïnvloeden. Fotograaf Erik Franssen toont een project over de voormalige Berlijnse muur. Eytan Heller vraagt met zijn projecten 'Love Sum Game' en 'Games without Frontiers' aandacht voor de scheidingsmuur tussen Israëli's en Palestijnen. In het project nocturne van Pieter Geenen krijgen de slachtoffers van de 'muren' van 'Fort Europa' een stem.

In de vitrine van het Glaspaleis toont Azra Aksamija haar draagbare moskeeën en andere kledingstukken. Met dit werk wil zij de vooroordelen ten opzichte van moslims aan de orde stellen, waarbij zij het overigens niet nalaat ook kritische vragen over moderniteit en geloof aan de moslimgemeente zelf te stellen. Ook Erik Franssen presenteert werk in de vitrine. Hij nam Heerlen onder de loep en ontdekte de vele rolluiken die het straatbeeld van de stad bepalen. Opnieuw visuele elementen die de ervaring van de publieke ruimte en de ontmoeting met de ander kunnen beïnvloeden. Cultureel bepaald of gewoonte? Laat je verrassen door zijn observaties.

De ontmoetingen op niveau +1 in het Glaspaleis zijn grotendeels interactief. Hier worden verhalen gepresenteerd van het jonge journalistieke productiebureau Prospektor. Met foto's, films, artikelen en campagnes sprokkelt Prospektor kleine stukjes geschiedenis bij elkaar. Het bureau gelooft in de kracht van een goed verteld verhaal om ieders blik op de wereld te doen veranderen. Het Copacabana Cyber Cafe van Stani Michiels is hier ook te bezoeken.

In samenwerking met Partizan Publik ontwikkelde Prospektor de installatie The West vs Islam, A Way Out Of The War, Act #1: setting a date. Pak de telefoon en maak een afspraak. Toestel 1 verbindt door met het Westen - US State Department, toestel 2 met de Islam - Ministerie van Buitenlandse Zaken van de Islamitische Republiek Iran. Als officiële diplomatie faalt, neemt burgerdiplomatie dan het stokje over?

Activiteiten
De tentoonstelling wordt begeleid door diverse educatieve projecten, zoals CKV-kijkwijzer, een jeugddebat, lezingen en workshops. Zie voor een actuele update de website: www.stadsgalerijheerlen.nl Woensdag 29 augustus, 20.30 uur: gratis filmvoorstelling 'Divine Intervention' (in het filmhuis van het Glaspaleis) Zondag 2 september, 15.00 uur: gratis rondleiding door de tentoonstelling (max. 25 personen).

Op uitnodiging van de Stadsgalerij Heerlen werd Encounters II ontwikkeld door zelfstandig curator Femke Lutgerink; begin 2007 was Encounters I te zien in de Mills Gallery in Boston (USA). Deze eerste versie benadrukte vooral de 'vormgeving' van het dagelijkse publieke leven in landen met (voormalige) totalitaire regimes. Voor Encounters II is deze thematiek uitgebreid en verdiept.

Openingstijden:
ma gesloten, di t/m vrij 11-17 uur, do 11-20 uur, za/zo/feestdagen van 13-17 uur. De presentaties in het Glaspaleis op niveau +1 zijn eveneens toegankelijk tijdens deze openingsuren.

Tijdens deze tentoonstelling is het museum gedurende het Cultura Nova Festival (24 augustus t/m 2 september) én op donderdagavond van 17-20 u gratis toegankelijk.

c:\nb\eudora\Embedded\image0023.gif
image0023.gif

c:\nb\eudora\Embedded\oledata.mso
oledata.mso