Politie Midden- en West Brabant

Incident met blikje in Breda blijkt uit de hand gelopen spel

BREDA, 24 augustus 2007

BREDA: Een 13-jarige jongen uit Prinsenbeek liep op zaterdag 11 augustus 2007 ernstige brandwonden op bij een incident met een brandend blikje in de Haagse Beemden te Breda. Zijn vader deed daarna aangifte van lichamelijk letsel. Uit gedegen politieonderzoek blijkt nu dat er sprake is van een uit de hand gelopen spel van een groepje kinderen waarvan de jongen deel uitmaakte. Verder is uit het onderzoek niet gebleken dat er sprake is van gericht geweld tegen jongeren in de Haagse Beemden. Het voorval maakte afgelopen weken veel reacties los over de mate van veiligheid voor jongeren in dit stadsdeel.

In zijn eerste verklaring vertelde de jongen dat hij was bekogeld door een groepje onbekenden jongeren met een blikje. Het blikje zou gevuld zijn met een brandbare vloeistof die op zijn lichaam terecht kwam en direct vlam vatte.

Het onderzoek is ingesteld door twee wijkagenten. Naast een uitgebreid onderzoek in de buurt, hebben inmiddels enkele vriendjes ( tussen de 13 en 15 jaar oud) van de jongen die op de bewuste dag met hem speelden, een verklaring afgelegd. Uit die verhoren is gebleken dat op zaterdag een van de vijf jongens een fles wasbenzine heeft gekocht. Bij de skatebaan werd eerst een prullenbak in brand gestoken. Vervolgens vatte de fles met daarin een restant wasbenzine vlam. Een van de jongens uit het groepje trapte tegen de brandende fles die vervolgens op het 13-jarige slachtoffer terecht kwam. Zijn kleding stond vrijwel onmiddellijk in brand. De kinderen wisten het vuur te doven en de gewonde jongen werd direct bij buurtbewoners in een koud bad gezet.

Het slachtoffer heeft het verhaal inmiddels zelf bevestigd. Ook zijn ouders zijn in kennis gesteld van de ware toedracht. Het onderzoek is nog niet helemaal afgerond. Zodra dat is gebeurd zal in overleg met het Openbaar Ministerie worden bekeken of de minderjarigen een strafbaar feit hebben begaan.

Berichtgeving

Naar aanleiding van dit incident suggereerde BN/de Stem dat dit feit niet op zichzelf zou staan. In het artikel werden enkele berovingen in de Haagse Beemden genoemd. Hierdoor werd de indruk gewekt dat er een mogelijke toename zou zijn van dit soort incidenten. Dat blijkt niet het geval te zijn. Cijfers van de politie in het district Breda wijzen uit dat er juist sprake is van een sterke daling. In 2005 werden nog 75 personen jonger dan 18 jaar slachtoffer, in 2006 waren dat er 73 en voor dit jaar wordt dat aantal geprognosticeerd op 47.

Wijkgerichte aanpak in Haagse Beemden

Op basis van de objectieve cijfers blijkt dus dat het aantal bij de politie bekende geweldsdelicten afnemen in de Haagse Beemden, maar districtschef P. Martens begrijpt dat daarmee mensen nog best een onveilig gevoel kunnen hebben. Deze zogeheten subjectieve onveiligheid zal altijd blijven bestaan, al komen al onze cijfers op 0 uit. Veiligheid is een enorm persoonlijke beleving.

De politie van het team Breda-Noord investeert veel in de contacten met jongeren in de Haagse Beemden. Daarbij is een stevige rol weggelegd voor de wijkagenten in het team, maar ook speciale jeugdagenten dragen hun steentje bij in het omgaan met jeugdproblematiek. Maar welke specifieke projecten wij ook opzetten, we kunnen het niet alleen. We opereren in een netwerk met andere relevante partners, maar we rekenen toch ook op de steun van de bewoners van de Haagse Beemden. Ik wil hen graag oproepen om strafbare feiten toch vooral altijd te melden. Als mensen zorg hebben over de veiligheidsituatie in hun wijk, dan is de wijkagent, bereikbaar via 0900-8844, hun gesprekspartner. We pakken problemen graag aan, maar dan moeten we die zaken uiteraard ook wel kennen, stelt districtschef Martens.

Auteur: Enny de Wit