Dertig innovatieve projecten van start

24/08/2007 14:47


Brabantse Ontwikkelings Maatschappij NV (BOM)


Brabantse en Limburgse mkb-ondernemers aan de slag met productontwikkeling

DERTIG INNOVATIEVE PROJECTEN VAN START

Dertig clusters van Brabantse en Limburgse bedrijven hebben in totaal ruim E 1.450.000 toegezegd gekregen voor productontwikkeling en haalbaarheidsonderzoeken. Het programma i-zone van NV Industriebank LIOF, NV Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), Syntens en NV Rede heeft hiermee de eerste fase succesvol afgerond. Deze fase bestond uit het stimuleren van nieuwe, innovatieve productontwikkelingen en het vormen van clusters van samenwerkende bedrijven. De inspanningen zijn nu gericht op het daadwerkelijke omzetten van de productideeën in marktrijpe producten.

Van de 30 clusters krijgen er 17 financiële ondersteuning voor het ontwikkelen en marktrijp maken van een product. De andere 13 kregen een bijdrage toegezegd voor een (markt)technisch haalbaarheidsonderzoek. In totaal werken ruim 100 mkb-bedrijven en kennisinstellingen in deze clusters samen. Het merendeel hiervan is afkomstig uit Brabant en Limburg.
Doelstelling van het programma i-zone is kansrijke innovatieve productideeën tot ontwikkeling te brengen in zogenaamde samenwerkingsclusters. Zuidoost-Nederland heeft enerzijds een groot aantal midden- en kleinbedrijven in de sectoren high tech systems, food & nutrition en human health, anderzijds een aantal gerenommeerde universiteiten, hogescholen en topinstituten. De initiatiefnemers van i-zone brengen deze partijen bij elkaar en spelen hierbij een faciliterende rol.

I-zone ging begin 2006 van start met een serie van 22 bijeenkomsten waarin ruim 340 deelnemers meewerkten aan kennisdeling, het ontdekken van nieuwe kansen en het bewerkstellingen van nieuwe verbindingen tussen ondernemers en kennisinstituten. De website www.innovationzone.nl geeft meer informatie over het programma.

Voorbeelden van lopende i-zone clusterprojecten die zullen resulteren in marktrijpe producten zijn:
- Groentesappen uit kook- blancheer- en productkoelwater.
- LED-module die gestort kan worden in betonproducten.
- Netwerk van openbaar toegankelijke defibrillatoren.
- Een intelligente blindenstok.
- Algenkweek voor energieproductie.

Voorbeelden van lopende markt- en haalbaarheidsonderzoeken:
- Assimilatieverlichting op basis van LED technologie;
- RFID toepassingen in de ziekenhuisketen.

I-zone wordt gefinancierd door Pieken in de Delta, een programma van het ministerie van Economische Zaken, Provincie Noord-Brabant en Provincie Limburg, en de stichting SRE.

http://www.innovatiezone.nl