Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Wetsvoorstel Zorgverzekeringswet strijdig met regeerakkoord

Bron: NPCF
Het nieuwe wetsvoorstel voor de Zorgverzekeringswet bevat geen vrijstelling van het eigen risico voor chronisch zieken en gehandicapten. Het wetsvoorstel wijkt hiermee af van het regeerakkoord. De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) verbaast zich hierover. Het wetsvoorstel heeft ook bij de regeringsfracties veel vragen opgeroepen.

De huidige no-claimregeling wordt in januari 2008 vervangen door een systeem van eigen betalingen. Het huidige wetsontwerp hiertoe gaat uit van een eigen risico van 150 euro. Daarnaast gelden er nog eigen bijdragen voor bepaalde zorgkosten. Het wetsvoorstel bevat in tegenstelling tot het regeerakkoord geen vrijstelling van het eigen risico voor chronisch zieken en gehandicapten. In het wetsvoorstel is een compensatie van 40 euro voor een beperkte groep chronisch zieken opgenomen .

Chronisch zieken en gehandicapten hebben te maken met onvermijdelijke jaarlijkse zorgkosten. De 40 euro compensatie is ontoereikend voor mensen met hoge zorgkosten. Daarbij geldt de regeling slechts voor mensen met hoog medicijngebruik. Gehandicapten met hoge kosten voor zorg of hulpmiddelen, maar weinig medicijngebruik krijgen geen compensatie.

Vrijstelling bepleit
De CG-Raad pleit voor een vrijstelling van het eigen risico voor chronisch zieken en gehandicapten. Dit is in overeenstemming met het regeerakkoord. Daarnaast moet de definitie van chronisch zieken en gehandicapten sluitend zijn. Nationaal en internationaal zijn er standaard definities waar het wetsvoorstel bij aan kan sluiten. Een definitie die op de omvang van het medicijngebruik is gebaseerd, zorgt voor een oneerlijke regeling.

Ook de regeringsfracties hebben hun bedenkingen bij het wetsvoorstel. Dit bleek bij de schriftelijke inbreng van 16 augustus. CDA en PvdA vragen zich af waarom slechts een beperkte groep van chronisch zieken en gehandicapten voor compensatie in aanmerking komt. Verder vraagt de PvdA zich net als de CG-Raad af waarom voor een gedeeltelijke compensatieregeling is gekozen in plaats van een vrijstellingsregeling zoals in het regeerakkoord is afgesproken. De CG-Raad verwacht politieke steun nu verschillende Kamerfracties vragen over het wetsvoorstel hebben gesteld.
24 augustus 2007

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400