Gemeente Alkmaar


23 augustus 2007
Als nieuwe Nederlander naar de oer-Alkmaarse kaasmarkt

Tijdens de Nationale Naturalisatiedag op vrijdag 24 augustus, staan burgemeester Piet Bruinooge en wethouder Minderhedenbeleid Wim van Veen klaar om 21 nieuwe Nederlanders (16 volwassenen en 5 kinderen) op het stadhuis welkom te heten. Na een kort praatje door de burgemeester gaat iedereen rond 9.40 uur richting het Waagplein voor een bezoek aan de kaasmarkt. De manier om ze kennis te laten maken met onze eeuwenoude Alkmaarse traditie. Na afloop ontvangt men het Koninklijk Besluit waaruit het Nederlanderschap blijkt.

In Alkmaar vindt er zeswekelijks een ceremonie plaats voor Alkmaarders die door naturalisatie de Nederlandse nationaliteit krijgen. Deze ceremonie heeft altijd een feestelijk karakter. Maar omdat de Nationale Naturalisatiedag op een vrijdag valt, is het een mooie gelegenheid om de ceremonie te combineren met een bezoek aan de oer-Alkmaarse kaasmarkt. Op het Waagplein staat rond 9.50 uur de kaasvader al klaar om iedereen te begroeten. Na het luiden van de kaasbel nog even met z'n allen op de foto en een rondje over de markt.

Ceremonie
Rond 10.30 uur is het tijd om terug te gaan naar het stadhuis voor het officiële gedeelte. Wethouder Wim van Veen ontvangt het gezelschap in de Raadzaal en gaat in zijn toespraak in op de betekenis van het hebben van de Nederlandse nationaliteit. Vanaf het moment dat men het Koninklijk Besluit heeft ontvangen is men officieel Nederlander. Nadat deze nieuwe gegevens zijn verwerkt in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) kan men een Nederlands paspoort aanvragen.

Achtergrondinformatie en cijfers
Op 24 augustus 1815 trad de grondwet in werking. Hierin is onder andere gelijke behandeling, verbod op discriminatie, vrijheid van godsdienst en vrijheid van meningsuiting vastgelegd. Omdat de grondwet de basis vormt voor onze vrije, democratische samenleving, is 24 augustus uitgeroepen tot Nationale Naturalisatiedag.

Sinds de invoering van de naturalisatieceremonie augustus 2006, zijn 121 personen afkomstig uit 44 verschillende landen in Alkmaar genaturaliseerd tot Nederlander.

Uit welke landen komen de meeste personen vandaan? Hieronder een top vijf:


1. Turkije

2. Marokko

3. Afghanistan

4. Rusland

5. Srilanka

---

Meer informatie:
Bregje v.d. Steeg, communicatieadviseur gemeente Alkmaar, 072 548 8934.
-----------------------


---- --