Gemeente Echt-Susteren


Samenwerking met IKL voortgezet



De stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg (IKL) blijft de komende vijf jaar in samenwerking met de gemeente en veel lokale partijen projecten uitvoeren in de buitengebieden van Echt-Susteren. Deze projecten vinden plaats op basis van afspraken met de gemeente, die tot 2012 net als voorgaande jaren jaarlijks 29.400 beschikbaar stelt aan IKL.

IKL voert al sinds de jaren tachtig herstel en onderhoudwerk uit aan particuliere landschapselementen zoals houtwallen, poelen, hoogstamboomgaarden en bosjes in de buitengebieden van Echt en Susteren.

Vier jaar geleden werd die samenwerking uitgebouwd op basis van een plan Zorg voor natuur en landschap in de gemeente Echt-Susteren. Dit pakket maatregelen van IKL draagt zichtbaar bij aan de kwaliteit van de buitengebieden. Zo herstelt IKL gericht landschapselementen door regelmatig onderhoud, maar ze legt ook elementen aan. Verder spant ze zich in voor het behoud en herstel van archeologische en cultuurhistorische objecten en voert ze acties uit gericht op de bescherming van bedreigde planten en dieren. Tenslotte ondersteunt IKL de vele vrijwilligers die in het landschap hun handen uit de mouwen steken.

Investering in het landschap

In de eerste helft van 2007 zijn de resultaten van het werk van de stichting over de afgelopen jaren geëvalueerd. IKL heeft presentaties verzorgd voor de Werkgroep Plattelandsvernieuwing, voor een groep ambtenaren van de gemeente en het college van burgemeester en wethouders, waaruit blijkt dat de gemeente het belang van het werk door IKL onderschrijft. Zo investeerde IKL bijna 6.000 uur aan herstel en onderhoud van de karakteristieke houtwallen, bosjes en kleine natuurterreinen. Deze elementen bepalen in belangrijke mate het karakter van de gemeente. Daarnaast spant de stichting zich ook in voor het herstel van het landschap en plantte ze in de afgelopen periode maar liefst 2.100 meter aan hagen aan. Verder kwamen er 195 hoogstamfruitbomen terug in de buitengebieden.

Boomkikker

De gemeente heeft een bijzondere verantwoordelijkheid voor de boomkikker die hier als enige plaats in Limburg nog voorkomt. De aanwezigheid van dit bedreigde dier wordt buitengewoon serieus genomen. Voor het herstel en de uitbreiding van de leefgebieden van deze kikker legde IKL zeven forse nieuwe voortplantingswateren aan en herstelde ze een voormalige poel.

IKL en de gemeente vinden het van groot belang dat ook de jeugd betrokken blijft in het landschap. Dat gebeurt onder meer door concreet herstelwerk uit te voeren aan landschapselementen via een adoptieproject van IKL. In Echt-Susteren nemen maar liefst zes basisscholen deel aan dit project. Het gaat om de basisscholen Angela, De Violier en De Driepas in Echt, De Springdonk en In `t Park in Susteren en 't Keuningshöfke in Koningsbosch. Het onderhoud wordt door leerlingen van de groepen 7 en 8 met veel enthousiasme uitgevoerd. De ervaring leert dat kinderen al werkend vaak een directe band krijgen met hun `adoptie-element'.

Verder ondersteunt de stichting IKL diverse vrijwilligersgroepen door het uitlenen van gereedschappen, het geven van advies en het organiseren en/of begeleiden van werkdagen. Actief zijn onder andere de Scouting Jeanne d'Arc uit Susteren, de Natuurhistorische Vereniging Pepijnsland, een groep cliënten van activiteitencentrum Pappelhof te Roermond en de Auvermenkes uit Nieuwstadt. Sinds kort is er ook een hoogstambrigade aan het werk die eigenaren van
hoogstamfruitboomgaarden ondersteunt bij het snoei en onderhoudswerk.

Met deze investering in de kwaliteit van de buitengebieden in Echt-Susteren is in de afgelopen drie jaar EUR 546.465 gemoeid. IKL was mede door de steun van diverse partijen in staat om deze inspanningen te leveren. Het merendeel van de bijdragen is afkomstig van Rijk en provincie. De gemeente droeg EUR 117.600 bij.

Voortzetting samenwerking
Op basis van de evaluatie van de resultaten in de afgelopen jaren heeft de gemeenteraad van de gemeente Echt-Susteren besloten om de samenwerking met de IKL voort te zetten. De gemeente stelt ook voor de periode 2008 tot en met 2012 jaarlijks een bedrag van EUR 29.400 beschikbaar. Hiermee voorziet de stichting IKL in maximaal de helft van de jaarlijkse uitvoeringskosten van gevarieerde projecten op het gebied van natuur en landschap. Voor meer informatie kunt u telefonisch contact opnemen met stichting IKL: 0475-386430.