IFAW


Moesson bedreigt wilde dieren en huisdieren in India

(Yarmouth Port, Mass. - 22 augustus 2007) - Het IFAW (International Fund for Animal Welfare) heeft een team gemobiliseerd om dieren te redden, die slachtoffer dreigen te worden van wat de VN "de zwaarste overstromingen sinds mensenheugenis" noemt. Het immens grote gebied dat door de zware regens is getroffen omvat Pakistan, Bangladesh, Nepal en India. Samen met de Wildlife Trust of India (WTI) en lokale hulporganisaties in India concentreert het IFAW zich met name op: 1) het beschikbaar stellen van voedsel, geneeskundige zorg en een veilige opvang voor vee en huisdieren die uit hun omgeving zijn verdreven, en 2) het vaccineren en ontwormen van de getroffen dieren. Het IFAW op meerdere plaatsen in India actief:

o In de Indiase staat Uttar Pradesh gaat het IFAW de komende twee weken samen met Sarwangin Vikas Samithi (SVS) zo'n 3000 stuks vee (runderen, buffels en geiten) voedsel geven, vaccineren en urgente medische hulp bieden. We worden hierbij geassisteerd door 12 dierenverzorgers en 4 dierenartsen. Dit werk zal vooral plaatsvinden in de districten Gorakhpur en Maharajganj (11 regio's met in totaal 89 dorpen).

o In de deelstaat Orissa werkt het IFAW samen met People for Animals. Hier gaan we de komende twee weken meer dan 1500 stuks vee voedsel geven, vaccineren en medische noodhulp bieden. Bij dit werk worden we geholpen door 10 dierenverzorgers, 2 dierenartsen en 4 inspecteurs van de veterinaire gezondheidsdienst. Het meeste werk zal in de districten Balesore en Mayurbanj plaatsvinden.

o In de deelstaat Bihar gaat het IFAW samen met Green Power India in de komende twee weken 3000 stuks vee voeden, vaccineren en medische hulp bieden. Daarnaast zullen ze 400 honden tegen hondsdolheid gaan inenten. Ze mogen bij dat werk rekenen op de assistentie van 4 dierenverzorgers en 5 dierenartsen. Dit werk vindt vooral in de districten Balesore en Mayurbanj plaats.

o Een van de zwaarst getroffen gebieden is Assam, een deelstaat in het noordoosten van India. Hier, in Kaziranga, is het Center for Wildlife Rehabilitation and Conservation (CWRC) gevestigd, dat gezamenlijk door het IFAW, de WTI (Wildlife Trust of India), en het Ministerie van Natuur en Milieu van Assam wordt beheerd. In Assam zijn naar schatting 500.000 mensen door de overstromingen getroffen. Deze deelstaat kent een rijke biodiversiteit, onder andere in het schitterende Kaziranga Park. In dit park, dat als Werelderfgoed is erkend, leven bedreigde diersoorten als Aziatische olifanten en neushoorns. Het IFAW and de WTI hebben reddingsteams gevormd, die door de overstromingen getroffen wilde dieren in veiligheid moeten brengen. Ook gaan zij huisdieren en vee van voedsel voorzien en tegen ziekten inenten.

Nu 70 procent van Kaziranga blank staat, zijn veel dieren uit hun vertrouwde omgeving verdreven, op zoek naar hoger gelegen plaatsen. Dit levert de dieren veel stress op en in veel gevallen overleven ze het niet. "Het CWRC heeft ca.25 dieren gered, waaronder kraagberen, zwijnsherten, grote Indische neushoornvogels, koningscobra's, Birmese rotspythons, Tibetaanse hazen en varkensdassen", zei IFAW-manager Anand Ramanathan.

De mensen en dieren die uit hun leefgebied zijn verdreven en ternauwernood kunnen overleven, komen soms oog in oog met elkaar te staan, wat al in een aantal gevallen aan beide zijden levens heeft gekost. Nu de overstromingen ook nog eens tot een intensivering van stropersactiviteiten blijken te leiden, is de ramp compleet. "Minstens 12 eenhoornige neushoorns zijn door stropers gedood nadat ze hun leefgebied waren ontvlucht. Vijf andere neushoorns bleken in het kolkende water te zijn verdronken," voegde Ramanathan eraan toe.

Ook huisdieren, die voor vele boeren in Assam van levensbelang zijn, zijn in groten getale slachtoffer geworden van de moessonregens. Door de aanhoudende overstromingen is er voor de dieren geen voedsel meer te vinden. Het water zorgt ervoor dat allerlei ziekten in hoog tempo worden verspreid. Ondanks de moeilijke omstandigheden zijn er reddingswerkers van het IFAW/WTI en de ERN (Emergency Relief Network) naar de zwaarst getroffen gebieden onderweg om vee te vaccineren en van voedsel te voorzien.

Over het IFAW (International Fund for Animal Welfare) Het IFAW, dat in 1969 werd opgericht, zet zich wereldwijd in voor de bescherming van dieren en hun leefgebieden en streeft daarbij naar praktische oplossingen waar dieren en mensen beter van worden. Als u wilt weten hoe u ons kunt helpen, kijk dan op www.ifaw.org

RSS © 2007 IFAW - Nederland
Javastraat 56 o 2585 AR Den Haag
Netherlands