Senternovem


23-08-2007 | Live Earth Alert: dank voor uw tip!

De afsluitdijk bekleden met zonnepanelen, gratis steps uitlenen in de stad of één dag in de week geen elektrische apparaten gebruiken. Zomaar een paar voorbeelden uit de ruim 150 tips die het publiek tijdens Live Earth Alert! achterliet in de tent van EnergieTransitie. Een greep uit de meest creatieve, nuttige en eigenaardige tips.

Het is u vast niet ontgaan. Op 07-07-07 vond het festival Live Earth Alert! plaats in het Amsterdamse Westerpark. Tijdens dit festival werd aandacht gevraagd voor het veranderende klimaat. Ook EnergieTransitie was betrokken bij dit festival. In onze tent was het mogelijk een energieke foto te laten maken (zie www.creatieve-energie.nl voor de foto's). In ruil hiervoor vroegen wij een tip voor overheid of bedrijfsleven voor het besparen van energie.

Een frisse auto
Autorijden is altijd een hot item als het gaat om energiebesparing. Een aantal ideeën ging dan ook over autogebruik: 'Laat auto's op zonne-energie rijden', 'Promoot het carpoolen meer' of 'Produceer alléén nog maar schonere auto's'. Met deze laatste tip is Nederland al hard op weg. Remco Hoogma, secretaris van het Platform Duurzame Mobiliteit van EnergieTransitie: "Autobrandstoffen zijn verantwoordelijk voor tal van milieuproblemen, zoals de uitstoot van CO2, stikstofoxide en fijn stof. Het rijden op aardgas is veel schoner, goedkoper, stiller en wordt klimaatneutraal als aardgas vergroend wordt met biogas. Het wordt in Nederland dan ook steeds populairder. En bijna alle toonaangevende automerken hebben inmiddels een model dat op aardgas rijdt." Hoe zit het dan met tanken? "Er zijn al een aantal tankstations op aardgas in Nederland, en binnenkort zullen er nog vele openen." Op www.ikrijdopaardgas.nl kunt u hier meer over lezen.
Ook zonnepanelen spreken erg tot de verbeelding. Van 'Laat iedereen hoedjes dragen met zonnecellen erop', 'Maak een I-pod op zonnecellen' tot 'De afsluitdijk bekleden met zonnepanelen'. Dat laatste idee klinkt zo gek nog niet. Bert Janson, secretaris van de werkgroep zonne-energie (PV) EnergieTransitie beaamt dit: "Hier is onderzoek naar gedaan door de TU Delft, de provincie Friesland en SenterNovem. Op termijn is het zelfs mogelijk, maar pas over een jaar of twintig. De kosten voor het aanbrengen van zo'n installatie zijn nu dramatisch hoog en je hebt niet direct een afzetmarkt voor je energie. Er zitten geen huizen of bedrijven in de buurt. Op dit moment ligt de prioriteit meer in het aanleggen van zonnepanelen in de gebouwde omgeving."

Duurzame dansvloer
Veel mensen zeggen dat fitnesscentra in hun eigen energie zouden moeten/kunnen voldoen. Alle fietsen, loopbanden en andere apparaten aansluiten op een generator en daar weer het licht van laten branden. Slim bedacht, maar in de praktijk blijkt het toch iets ingewikkelder te liggen. Mensen inzetten om zelf energie op te wekken is lastig, er wordt gewoonweg te weinig energie mee opgewekt. Het Rotterdamse bedrijf `Sustainable Dance Floor' is bezig met een experiment voor een duurzame dansvloer die dansbewegingen omzet in elektriciteit. Eind dit jaar zal hier meer over bekend zijn.

Tenslotte ter inspiratie nog een kleine greep uit de direct toepasbare tips:

* Gebruik een kraandopje

* Weg met de bio-industrie (eet geen/minder vlees)
* Mag het licht uit, wanneer ik je in mijn armen sluit?
* Gebruik geen wegwerpmateriaal bij feestjes
* Ga samen in bad!

* Laat apparaten niet stand-by staan

Het Duurzame Koffertje
Uit alle tips blijkt een grote betrokkenheid bij het onderwerp energiebesparing. De meeste sluiten ook goed aan bij initiatieven die nu in ontwikkeling zijn bij overheid en bedrijfsleven. Onze hartelijke dank hiervoor. Op 4 september aanstaande zullen ze ook meegaan in het Duurzame Koffertje dat aangeboden wordt aan het kabinet. Het Duurzame Koffertje bevat duurzame initiatieven, wensen en statements van burgers en bedrijven. Bent u tijdens het lezen van dit artikel zelf nog op een goed idee gekomen? Laat uw tip dan achter op: www.duurzamedinsdag.nl!