Gedrag internetters grootste bedreiging voor veiligheid

23/08/2007 09:54



XS4ALL



XS4ALL gaat internetters trainen in internetbeveiliging

De veiligheid op internet zou aanzienlijk toenemen als internetters niet alleen beveiligingssoftware op hun computer installeren tegen spam en virussen, maar ook hun eigen gedrag aanpassen. Dat verklaart XS4ALL naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek 'Is internet veiliger geworden'. XS4ALL gaat daarom als eerste provider in Nederland internetgebruikers trainen in veilig gedrag op internet.

Uit het onderzoek blijkt dat internetters zich vooral beveiligen met software maar nog onvoldoende weten hoe ze kunnen voorkomen dat ze in digitale valkuilen stappen wanneer ze zich op internet begeven. Opvallend is dat mensen sinds 2003 wel meer maatregelen nemen om zich te beschermen, maar dat de onveiligheid niet afneemt. Ruim driekwart van de mensen wapent zich tegen virussen en spam door software te installeren en zorgvuldiger om te gaan met het emailadres. Het helpt echter nauwelijks; zeker 70% van de mensen vindt dat virussen en spam de onveiligheid op internet vergroten.

Gelijke tred
Met de stijging van het internetgebruik in het algemeen en het interactieve gebruik in het bijzonder, lopen mensen ook meer risico op virussen en spam. 'De gebruiksmogelijkheden van web 2.0 vereisen meer kennis van internet dan de meeste mensen nu hebben', zegt Niels Huijbregts, hoofd Maatschappelijke Betrekkingen van XS4ALL. 'Het kennisniveau van de internetter zou gelijke tred moeten houden met de ontwikkelingen op internet en de mogelijkheden die internet biedt. Want hoe meer je online doet, des te meer je zelf op moet letten of je veilig bezig bent', aldus Huijbregts. Opvallend is dat op dit moment slechts 35% van de internetgebruikers zichzelf ook daadwerkelijk als verantwoordelijke ziet om de veiligheid te vergroten.

XS4ALL streeft ernaar de vrijheid op internet zo groot mogelijk te maken. 'Om je vrij te voelen, moet je je veilig kunnen voelen. En om je veilig te kunnen voelen is het belangrijk dat je begrijpt wat er gebeurt', aldus Huijbregts. Spam en virussen zijn de belangrijkste bedreigingen voor een veilig internet.

De eerste training van XS4ALL om veilig gedrag op internet te stimuleren, vindt plaats op 17 september 2007 in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam.

De bijlage: 'overige uitkomsten onderzoek 'is internet veiliger geworden'' is te downloaden op www.perssupport.nl





http://www.xs4all.nl/veiligheidstraining

www.xs4all.nl