Landschap Noord-Holland

Persbericht

Castricum, 22 augustus 2007

Landschap Noord-Holland krijgt natuurgebied op Texel cadeau

Sinds kort is Landschap Noord-Holland de trotse eigenaar van ruim 1,5 ha natuur langs de Mienterglop op Texel. Het gaat om een schenking van mevrouw Fischer, weduwe van Han Fischer, oud-bestuurslid van Landschap Noord-Holland. De heer en mevrouw Fischer hebben de natuur rond hun huis jarenlang gekoesterd. Het is altijd hun wens geweest dit voor de eeuwigheid zo te bewaren.

Vrijdag 17 augustus vond de officiële overdracht plaats in aanwezigheid van notaris Jan Dogger. Landschap Noord-Holland neemt de zorg voor dit bijzondere terrein graag op zich. Dit wordt geregeld vanuit de beheereenheid die in Den Helder is gevestigd. De beheerders van Landschap Noord-Holland worden ondersteund door vrijwilligers van IVN Texel. Landschap Noord-Holland gaat het gebied Fischer's Weid noemen.

Het gebied bestaat uit bloemrijke hooilanden, een moeras en een bosje met veel stinsenplanten. Het grasland wordt omsloten door bomen en is daardoor relatief warm. Veel vlinders en libellen voelen zich daar thuis. Er groeien bijzondere planten zoals de schubwortel en gagel. Het gebied is goed te overzien vanaf de weg.

Han Fischer vervulde tussen 1959 en 1991 diverse bestuursfuncties binnen Landschap Noord-Holland. Na een hectische loopbaan wilde de gepensioneerde heer Fischer het in 1977 wat rustiger aan gaan doen. Daarom kocht hij samen met zijn vrouw een fraai gelegen huis net buiten De Koog op Texel. Sinds die tijd toverde hij de grond rond zijn huis om tot een prachtige heemtuin. Ook de omringende weilanden ondergingen een metamorfose van paardenwei tot orchideeënveld. De heer Fischer overleed helaas op 22 maart 2006.



Landschap Noord-Holland