De Unie


23/08/2007
Verontwaardiging over aangekondigde bezuiniging AWBZ 23 augustus 2007 - De belangengroep AA van Vakbond De Unie reageert verontwaardigt op het voorstel van staatssecretaris Bussemaker, dat er 600 miljoen euro bezuinigd moet worden op de AWBZ. 1/3 van dit bedrag (200 miljoen euro) zou opgebracht moeten worden door het terugbrengen van de ondersteunende begeleiding van ouderen en gehandicapten. De belangengroep/De Unie is ernstig teleurgesteld in dit voorstel. Hiermee wordt eens te meer duidelijk dat de WMO als opvolger van onder meer de AWBZ eigenlijk een ordinaire bezuinigingsoperatie inhoudt. De belangengroep is het hiermee niet eens en vindt dat dit niet kan.

Uit het CIZ protocol Ondersteunende Begeleiding, dat op 1 januari 2006 in werking is getreden, is een drieledige doelstelling te lezen: het ondersteunen van de cliënt in het handhaven van de zelfredzaamheid en zinvolle dagbesteding bij een beperkt regelvermogen; de integratie in de samenleving ter voorkoming van een sociaal isolement en het ondersteunen van het cliëntsysteem ter voorkoming van overbelasting van de mantelzorg.

In feite moet een groot deel van de aangekondigde bezuiniging opgebracht worden door de mantelzorgers/vrijwilligers c.q. familieleden. De overheid vervult hierbij een dubbele rol. Enerzijds worden er meer (fiscale) faciliteiten aan mantelzorgers aangeboden, aan de andere kant worden de mantelzorgers opgedragen om nog meer inspanningen te leveren.

De belangengroep vraagt zich af wat er eigenlijk overblijft van de schone intenties van het vorige kabinet ten aanzien van de invoering van de WMO namelijk dat de kwaliteit van de dienstverlening onaangetast zou blijven c.q. zou verbeteren.

De belangengroep probeert via de vakcentrale MHP de staatssecretaris af te brengen van deze bezuinigingsoperatie.

Ingeborg Mussche
Stafmedewerker Sociale Zekerheid

(helpdesk Anders Actieven 0345-851855)