NCRV

Korte lontjes

Hoe kort is het lontje van Syb van der Ploeg?

Donderdag 23 augustus 2007 (aflevering 6)
20.50 uur, Nederland 2

In de zesde aflevering van Korte lontjes leggen we het vuur aan de schenen van de sympathieke Friese zanger componist, tekstschrijver en producer Syb van der Ploeg.

In deze aflevering van Korte lontjes nemen we de ergernissen in Leeuwarden onder de loep. Zo komen we al snel uit bij het parkeerbeleid. Als voornaamste klacht komt naar voren dat het parkeren erg duur is geworden en dat men ook nog tot laat in de avond moet betalen voor een parkeerplaats.

Dat geluidsoverlast een grote ergernis is, heeft Syb zelf aan den lijve ondervonden. Wandelend door Leeuwarden, op zoek naar ergernissen in de stad, komen presentatrice Jetske van den Elsen en Syb langs het Olderhoofsterkerkhof. Syb heeft hier vroeger met de Kast opgetreden tijdens Bevrijdingspop.
Daar kreeg hij tijdens zijn optreden te maken met een man die klaagde over geluidsoverlast. Vervolgens heeft de gemeente besloten dat op deze plek niet meer dan 88 decibel geluid geproduceerd mag worden, wat neerkomt op ongeveer het geluid van hard pratende mensen. Dit ging Syb wel erg ver en heeft hij in zijn pogingen om de klager te sussen zelfs het aanbod gedaan om hem een reisje aan te bieden op de dagen van Bevrijdingspop. Helaas zonder resultaat. Er worden sindsdien geen concerten meer gegeven op dit plein.

Hondenpoep op straat is een ergernis van veel mensen. In Nederland heeft één op de vier huishoudens een hond. Natuurlijk laten de meeste mensen hun hond netjes uit op daarvoor bestemde plaatsen. Maar wanneer een vrouw haar hond in de speeltuin uitlaat, wat is dan de reactie van de Leeuwarders?

Korte lontjes laat op een ludieke manier zien hoe de verborgen camera registreert hoe mensen hun geduld verliezen in situaties waar iedereen in het dagelijkse leven mee te maken krijgt. We zijn in Nederland wel erg snel geïrriteerd. We irriteren ons in het verkeer, aan mensen die onze privacy verstoren, teveel regeltjes, slechte bediening en rokers.

Dat dagelijkse ergernissen ook voorkomen in het leven van Bekende Nederlanders en in iedere willekeurige plaats in Nederland, laten Humberto Tan, Giel Beelen, Henk Westbroek, Erik Hulzebosch, Jochem Myjer, Harm Edens, Syb van der Ploeg en Pierre Wind zien. In iedere aflevering neemt Jetske van den Elsen een van hen mee naar hun eigen stad, waar zij hen confronteert met een aantal herkenbare stekeligheden. En ook zij worden op de proef gesteld: hoe kort is hun lontje?