Ingezonden persbericht


Persbericht
Amsterdam, 26 juni 2007

AZIZ onderscheiden met Amsterdamprijs voor de Kunsten 2006

Het Amsterdams Fonds voor de Kunst kent de Amsterdamprijs voor de Kunsten 2006 toe aankunstenaar/modevormgever AZIZ. AZIZ is volgens de jury van bijzondere betekenis voor de kunst en cultuur en levert op eigen wijze een bijzondere, actuele en grensoverschrijdende bijdrage aan de kunsten in Amsterdam. Tijdens de prijsuitreiking, die plaatsvindt op 23 augustus 2007 in Muziekgebouw aan 't IJ, ontvangt AZIZ de prijs uit handen van burgemeester Job Cohen.

Juryrapport Amsterdams Fonds voor de Kunst:
Kunstenaar / modevormgever AZIZ manifesteert zich op verschillende terreinen. Hij organiseert en geeft vorm aan diverse performances maar ontwerpt bijvoorbeeld ook de kleding voor de medewerkers van de nieuwe Amsterdamse Openbare Bibliotheek. Aziz injecteert op allerlei fronten verscheidenheid in de stad, flirt met subculturen en daagt de dreigende uniformiteit van Amsterdam uit.
Op uitzonderlijke wijze combineert hij estetiek en engagement.

AZIZ
AZIZ is een Nederlandse modevormgever die een eigen 'handschrift' in kleding heeft ontwikkeld. Hij speelt voortdurend met de relatie van kleding en identiteit. Kleding is als een tweede huid die de identiteit van de drager weerspiegelt en aldus 'gelezen' wordt door zijn omgeving. Het is tegelijkertijd ook een beschermlaag van al datgene wat niet openbaar en publiek gemaakt wil worden. Naast zijn eigen collectie ontwerpt AZIZ kostuums voor ondermeer opera's en hedendaagse moderne dans en ontwikkelt hij performances. AZIZ presenteerde zijn werk op de catwalks in Parijs, Londen en Wenen, in diverse theaters en musea in binnen- en buitenland waaronder het Guggenheim Museum, New York.

NOOT VOOR REDACTIE,