Provincie Noord-Holland

Luchtkwaliteit IJmond

22-8-2007

Volgens de jaarrapportage luchtkwaliteit IJmond voor 2006 zijn bij het meetpunt in Wijk aan Zee verhoogde waarden voor de stof Benzo(a)Pyreen (BaP) gemeten.

De provincie zal hier nader onderzoek naar doen. Milieu- en bewonersorganisaties zijn uitgenodigd voor een informatieve bijeenkomst.

De luchtkwaliteit in Nederland wordt landelijk gemeten. Hoewel de provincie hiertoe niet verplicht is, meet zij op eigen initiatief op twee locaties in de IJmond de luchtkwaliteit. Samen met twee (stof)meetpunten van Corus vormen deze meetpunten het meetnet IJmond. Alle stoffen worden dagelijks gemeten met uitzondering van BaP: een keer in de negen dagen wordt er gedurende drie dagen BaP gemeten. De resultaten van de metingen worden eens per jaar gerapporteerd. Uit de (technische) jaarrapportage over het jaar 2006 blijkt dat de luchtkwaliteit in het gebied over het algemeen voldoet aan de luchtkwaliteitsnormen. Voor de meeste stoffen zijn de gemeten concentraties in de afgelopen jaren gelijk gebleven c.q. licht gedaald.

Wijk aan Zee
Een uitzondering betreft Wijk aan Zee. Op dit provinciale meetpunt zijn de concentraties van zowel Benzo(a)Pyreen (BaP) als van fijn stof in 2006 gestegen. Voor fijn stof wordt nog steeds aan de grenswaarde voor de jaargemiddelde concentratie voldaan maar wel wordt de zogenaamde dagnorm overschreden. Voor BaP geldt geen grenswaarde maar wel een streefwaarde van 1 nanogram/m3 waaraan in 2013 moet zijn voldaan. Deze waarde wordt nu overschreden. Aangezien er pas kort sprake is van de overschrijding van de streefwaarde en verwacht wordt dat deze overschrijding van de streefwaarde snel weer teniet gedaan wordt, is er geen direct gevaar voor de volksgezondheid De mogelijke bronnen van deze stoffen zijn het verkeer en de bedrijven in de omgeving.

Acties provincie
De provincie gaat de metingen in Beverwijk intensiveren. Bij Wijk aan Zee wordt de ontwikkeling van de metingen nauwgezet gevolgd. De GGD, die voor de provincie metingen uitvoert, gaat een nadere analyse maken van alle meetresultaten. Daarin worden ook zaken meegenomen als windrichtingen. Medio 2008 zijn de resultaten bekend.

De provincie heeft betrokken organisaties (wijkraden, milieuorganisaties, GGD) uitgenodigd voor een toelichtend gesprek.

Milieugedeputeerde Albert Moens: "Met Corus hebben we goede afspraken gemaakt over de emissies van fijn stof en BaP. Dat is allemaal vastgelegd in de vergunning die sinds maart 2007 van kracht is. De verwachting is dan ook dat de komende jaren de concentraties van deze stoffen in de lucht verlaagd zijn."

Geef uw mening! Reageer op dit bericht