Gemeente Venlo


Venlo stimuleert buurtactiviteiten

persbericht 22 augustus

Venlo gaat ontmoetingsactiviteiten in de wijk stimuleren. Daarom stelt de gemeente zogenaamde Bewoners Initiatief Gelden beschikbaar voor straten, buurten of wijken die een activiteit organiseren. Doel van deze subsidie is dat bewoners elkaar beter leren kennen, wat zorgt voor een betere sociale cohesie en participatie in de straat, buurt of wijk. Een van de Venlose deugden is immers: "De beste buurt maken we samen".

Om in aanmerking te komen voor de Bewoners Initiatief Gelden moet een activiteit altijd een inhoudelijke meerwaarde hebben, zoals een sportdag, een activiteit in het kader van een nationale feestdag of jeugdactiviteiten tijdens een straatfeest. De gemeente stelt verschillende bedragen beschikbaar al naar gelang de grote van de activiteit, het minimale aantal deelnemers is vijftien personen. Voor een straat wordt maximaal ¤ 100 beschikbaar gesteld, een buurt van minimaal drie straten krijgt maximaal ¤ 250 subsidie en er is maximaal ¤ 500 euro beschikbaar voor een wijk die uit minimaal één postcodegebied bestaat. Voor 2007 is een budget beschikbaar van ¤ 7.000. Voor 2008 en 2009 is telkens ¤ 10.000 beschikbaar. Hierbij geldt 'wie het eerst komt, wie het eerst maalt'.

"Een groot deel van de Nederlanders wil meer contact met de buren, maar komt er door de dagelijkse drukte niet aan toe", zegt wethouder Ramon Testroote (Werk & Inkomen). "En buurtactiviteiten zijn goed voor de band met de buren."

Burendag

Ook commerciële partijen zien brood in de buurt. Koffiefabrikant Douwe Egberts organiseert voor de tweede keer op 15 september de nationale Burendag. Vorig jaar deden in heel Nederland tussen de 300.000 en 400.000 buren mee.

Ook buren in de gemeente Venlo organiseerden vorig jaar allerlei buurtactiviteiten. In de vorig jaar door Douwe Egberts georganiseerde wedstrijd waar de gezelligste buren wonen bleek dat de Leijgraaf in Belfeld de gezelligste buren van onze gemeente had. Daar deden de meeste mensen mee en gaven de meeste mensen aan open te staan voor meer gezelligheid in de buurt.