|Datum: |22 augustus 2007 |
| | | | | |Miljoenen aan Tielse investeringen lopen gevaar
Het kabinet wil gedurende 4 jaar een heffing van E 750 miljoen per jaar opleggen aan de woningcorporaties. Met dit geld wil minister Bos de rijksbegroting administratief op orde krijgen en voldoen aan de Europese EMU- norm. De maatregel heeft directe gevolgen voor Tiel. Het betekent namelijk dat woningcorporatie SCW-Tiel de komende jaren miljoenen minder kan investeren in de wijkaanpak en bouw van nieuwe woningen in Tiel.
Het kabinet wil het geld besteden aan de 40 'probleemwijken' die door minister Vogelaar zijn benoemd. SCW-Tiel is tegen het plan van het kabinet. Omdat het geld eerst in een algemeen fonds komt, is het twijfelachtig hoe en wanneer het geld daadwerkelijk in de wijken terecht komt. De verdeling van de gelden uit het fonds zal bovendien veel bureaucratische en administratieve rompslomp geven, waardoor de uitvoering van de plannen voor de wijken grote vertragingen zullen oplopen. Bovendien vindt SCW-Tiel het onterecht dat het kabinet zich met het fonds alleen op de 40 aangewezen wijken richt, terwijl er veel meer wijken zijn waar investeren hard nodig is.
De gezamenlijke woningcorporaties hebben met het "Bod aan de samenleving' in februari van dit jaar al een aanbod gedaan om te investeren in minimaal 800 wijken in het land. Woningcorporaties werken door het hele land op lokaal niveau, en in overleg met hun lokale partners, aan de leefbaarheid in de wijken. Daarvoor is een fonds vanuit de rijksoverheid niet nodig. Door de heffing lopen lokale plannen juist gevaar, ook in Tiel.
Woningcorporatie SCW-Tiel heeft voor de komende 10 jaar een fors investeringsprogramma opgesteld, met plannen voor nieuwbouw van woningen, woningverbetering en wijkaanpak, onder andere in de Hertogenwijk en Tiel-Oost. Als de heffing doorgaat, kan SCW-Tiel ongeveer 13 miljoen minder investeren in Tiel. Daardoor komen plannen op losse schroeven te staan en zullen projecten geschrapt moeten worden. Dit is zeker niet in het belang van Tielse huurders, woningzoekenden en andere wijkbewoners.
De voorgenomen heffing van de rijksoverheid gaat voorbij aan de zelfstandige positie van woningcorporaties. De overheid denkt geld van de corporaties te kunnen afpakken, terwijl corporaties private ondernemingen zijn. Als het kabinet doorzet, zal de heffingsmaatregel leiden tot juridische gevechten en uitstel veroorzaken bij tal van investeringsplannen van corporaties en gemeenten in het hele land. Wijkbewoners zijn hiervan de dupe.
|
Ingezonden persbericht