Ingezonden persbericht


(pic)

--- PERSBERICHT ---

Huurder de dupe van heffing Bos

SPRUNDEL- zorgvoorwonen voelt niets voor het plan van de minister van financiën om 3 miljard euro van de woningcorporaties in een fonds te storten ten behoeve van probleemwijken in de Randstad. De woningcorporatie wil niets liever dan investeren, maar dit wil ze zelf doen en direct, niet via een omweg. zorgvoorwonen vreest voor hoge kosten en vertraging van (herstructurerings)projecten in de regio. De regering zal immers ook eerst dit geld moeten gaan innen bij woningcorporaties om het vervolgens na verschillende onderzoeken en vergaderingen te kunnen herverdelen. Kortom een tijdrovend en kostbaar plan, waarvan uiteindelijk zelfs de huurder de dupe kan worden.

Corporaties willen investeren in 800 in plaats van in 40 probleemwijken Als het aan minster Bos ligt wordt de woningcorporaties een heffing opgelegd van 750 miljoen euro per jaar, gedurende een periode van 4 jaar. Hierdoor zal in totaal zo'n 3 miljard aan inkomsten kunnen worden bijgeschreven op de rijksbegroting. Simpel gezegd wordt geld verzameld en vervolgens verdeeld om problemen in 40 achterstandswijken in de grote steden aan te pakken. Maar wat gebeurt er dan met het aanpakken van de honderden andere wijken in Nederland die aan verbetering toe zijn? Woningcorporaties in Nederland hebben aangeboden aan de regering gezamenlijk te willen investeren in wel 800 probleemwijken en eventueel zelfs overheidsgebouwen te willen overnemen om op die manier inkomsten te genereren voor de overheid, maar daar is tot op heden niets uitgekomen.

Sociale aanpak en doelgericht bouwen in de regio op de tocht zorgvoorwonen wil investeren in sociale aanpak van de aandachtswijken in de regio en daar waar nodig ook buiten de regio. De woningcorporatie is bezig met belangrijke herstructureringsprojecten als aan de Emmastraat en Irenestraat te St. Willebrord en Thornestraat in Sprundel. In de gemeente Zundert vordert het project Rijserf al snel en worden ook gedeeltelijk de Nachtegaalstraat en Agtmaalseweg in Zundert aangepakt. Daarnaast wordt samen met de gemeenten Zundert en Rucphen, door het gezamenlijk nastreven van een zogenaamde woonvisie, doelgroepgericht gebouwd voor senioren en jongeren. Naast deze gemeenten is zorgvoorwonen ook actief in andere gemeenten zoals Baarle - Nassau, Steenbergen en Halderberge. De woningstichting is dus in een hoog tempo, zeer gericht bezig met woningbouw en het bevorderen van de leefbaarheid in úw wijk. Of zorgvoorwonen dit op deze manier kan voortzetten als het fonds wordt opgericht is nog maar de vraag. Uiteindelijk bent u dan, als huurder van zorgvoorwonen of inwoner van deze gemeenten in meer of mindere mate de dupe.

Noot voor de redactie -