Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Topschakers zijn actief in hartje Amsterdam

De jongste grootmeester ter wereld, Parimarjan Negi, de jongste grootmeester ooit, Sergey Karjakin, oud-wereldkampioen Alexander Khalifman en Nederlands hoop Daniel Stellwagen zijn slechts enkele van de vedetten die van woensdag 22 augustus tot en met zaterdag 1 september te zien zijn in het NH Chess Tournament in Amsterdam.

Voor de tweede keer organiseert NH Hoteles in samenwerking met de Association Max Euwe uit Monaco deze bijzondere krachtmeting tussen aanstormende jeugd en ervaren wereldtoppers. Net als vorig jaar vindt het toernooi plaats in NH Grand Hotel Krasnapolsky, gelegen aan de Dam, op loopafstand van het Amsterdamse Centraal Station.

De speelzaal is gratis toegankelijk en iedere dag wordt voor het publiek uitleg gegeven door bekende commentatoren als Lex Jongsma, Gert Ligterink, Hans Ree, Genna Sosonko en Cor van Wijgerden. De rondes beginnen dagelijks om 13.30 uur, met uitzondering van de laatste ronde op 1 september, die om 12.00 uur begint.

Het NH Chess Tournament is een wedstrijd tussen een 'Belofte team' en een 'Ervaring team'. De 'Ervaring' wordt dit jaar vertegenwoordigd door Alexander Beliavsky (Slovenië), Artur Jussupow (Duitsland), Alexander Khalifman (Rusland), Ljubomir Ljubojevic (Servië) en Predrag Nikolic (Bosnië).

Het 'Belofte' team bestaat uit Ivan Cheparinov (Bulgarije), Sergey Karjakin (Oekraïne), Parimarjan Negi (India), Jan Smeets (Nederland) en Daniel Stellwagen (Nederland).

Gedurende tien ronden speelt ieder lid van het ene team zowel met wit als met zwart tegen elk lid van het andere team. Naast prijzen voor het winnende team zijn er ook enkele extra prijzen. De meest aanlokkelijke daarvan is voor de beste 'Belofte' speler (mits hij een positieve score heeft), die in 2008 zal worden uitgenodigd voor het prestigieuze Amber blind- en rapidtoernooi in Monaco.

De partijen en de persconferenties na afloop van de ronden zijn dankzij streaming video prachtig live te volgen op de officiële website: www.nhchess2007.nl. Maar nog leuker is het natuurlijk om zelf een kijkje te nemen in 'Kras'.

---

Engelse en Nederlandse grootmeesters spelen Stauntontoernooi in Londen

Zes Nederlandse en zes Britse grootmeesters spelen op dit moment tegen elkaar in het vijfde Howard Staunton Herdenkingstoernooi in Londen. De Nederlandse afvaardiging bestaat uit Loek van Wely, Ivan Sokolov, Jan Timman, Erwin l'Ami, Jan Smeets en Jan Werle. Voor het Britse team spelen Michael Adams, Jonathan Speelman, Peter Wells, Colim McNab, Gawain Jones en vrouwengrootmeester Jovanka Houska.

Het toernooi kan worden gevolgd op de toernooisite.
---