Gemeente Hengelo

Wethouder en directeur wooncorporatie Hengelo ruilen succesvol van functie

Maandag 20 augustus ruilde directeur-bestuurder Peter Pinkhaar van de Hengelose wooncorporatie St. Joseph Wonen een dag van functie met wethouder Bert Otten van de Gemeente Hengelo. Beide heren zijn enthousiast. Het doel om met deze functiewisseling meer begrip te krijgen voor elkaars werkzaamheden en om tot een meer effectieve en doelgerichte samenwerking te komen, is bereikt.

Nut van functiewisseling

Het idee borrelde al een tijdje tussen beide heren. Peter Pinkhaar en Bert Otten hebben
verschillende overeenkomstige interesses zoals de uitwerking en toepassing van de sociale
economie in de maatschappij en het belang van gevoel in een organisatie. Uiteindelijk is de
daad bij het woord gevoegd. Dit heeft geresulteerd in een succesvolle functie-wisseldag vol
met nieuwe impulsen en inzichten van beide zijden.

Wethouder als corporatiedirecteur

Bert Otten, in het dagelijks leven wethouder van de gemeente Hengelo, vertelt enthousiast dat hij een zeer interessante en leuke dag had als directeur van wooncorporatie St. Joseph Wonen: Het meest opvallende vind ik dat St. Joseph inderdaad de ontwikkeling naar een strategische professionele organisatie heeft weten te maken. Je ziet het bijvoorbeeld in de manier waarop met wijkontwikkeling wordt omgegaan. St. Joseph Wonen is daar echt op een integrale manier mee bezig met oog voor sociaal maatschappelijke aspecten en voor de toekomst. Zo werken wij ook bij de gemeente. Daarom is onze onderlinge samenwerking zo van belang.

Wethouder Bert Otten aan de slag bij St. Joseph

Veelzijdig

Otten meldt verder: Ook is mij vandaag duidelijk geworden dat St. Joseph behoefte heeft aan snellere bedrijfsprocessen bij de gemeente zodat bepaalde renovatie- en bouwplannen een kortere tijdsduur krijgen. Dat St. Joseph open en transparant zou zijn, had ik wel verwacht, vertelt Otten, maar met name het kwaliteitsniveau is mij positief opgevallen. Corporaties zijn inderdaad niet alleen nog maar schilder, stenenstapelaar en verhuurder, maar veel meer. Bewijzen daarvan zag ik vandaag, naast de wijkontwikkelingsplannen, in de vorm van het callcenter dat hier functioneert als een gigantische vraagbaak en ook de formule van koopgarant voor de startende koper op de huizenmarkt.

Otten laat zich ook nog ontvallen dat hij het nut van een fusie tussen de beide Hengelose wooncorporaties, HBS Ons Belang en St. Joseph Wonen, zeer positief vindt: Die fusie kan alleen maar ten goede komen van de stad Hengelo. Mijn ervaringen als corporatiedirecteur voor een dag in Hengelo hebben dit alleen maar nog meer bevestigd.

Beeld van ambtenaar bijgesteld bij corporatiedirecteur

Peter Pinkhaar moet eerlijk toegeven positief verrast te zijn door de Hengelose ambtenaren: Het stereotype ambtenaar bestaat echt niet meer. Het zijn deskundige, betrokken mensen die enthousiast met hun taken bezig zijn. Op het gebied van samenwerking met andere partijen in de stad valt nog wel wat te behalen. Als wethouder heb ik gisteren verschillende belangrijke onderwerpen mogen bespreken met deskundigen. Dat is volgens mij grotendeels de daginvulling van een wethouder. Dat vond ik eigenlijk wel erg leuk en leerzaam. Het viel mij ook op, dat de ambtenaren wellicht nog te intern gericht zijn. Aan de andere kant staan ze wel meteen open voor samenwerkingsvoorstellen. Ze denken er gewoon niet primair aan.Gisteren hebben we afgesproken dat het managementteam van St. Joseph en sectorhoofden van de gemeente minstens eenmaal per jaar elkaar bijpraten over de actuele jaarthemas! Eén van de goede resultaten van onze wisseldag!

Directeur Peter Pinkhaar (r) als 'wethouder' in gesprek met de heer Lange, ambtenaar bij de gemeente Hengelo