'Nederlandse overheid creëert angstig investeringsklimaat'

21/08/2007 14:03



Currency Connect B.V.



Subsidiedeskundigen pleit voor betere kansen voor bedrijfsleven

De Nederlandse overheid creëert een angstig investeringsklimaat. Ze verwijt bedrijven te weinig te innoveren, maar is zelf debet aan de terughoudende houding van ondernemers om te investeren en te vernieuwen. Dit stellen subsidiedeskundigen die het opnemen voor de 'geplaagde' ondernemers.

Volgens directeur Gerwin Knippenborg van Currency Connect, één van de grootste onafhankelijke subsidieadviesbureau van Nederland, wordt het ondernemers moeilijk gemaakt om risicovolle ideeën uit te voeren. Vooral jonge technische bedrijven worden te weinig ondersteund. Zij krijgen hun interessante plannen niet van de grond omdat ze op voorhand al tegen allerlei (financiële) beperkingen en voorwaarden aanlopen.

Meer vrijheid
De beschikbare stimuleringsmiddelen voor innovatieve bedrijfsplannen of technische experimenten zijn té risicomijdend en té veeleisend, meent Knippenborg. 'De regelingen werpen tal van drempels op die een ondernemer vaak niet kan, niet wil en ook niet moet willen nemen. De overheid zou juist de projecten met een hoog risico moeten stimuleren. Pas dàn krijg je dat bloeiende innovatieve klimaat dat ook zo belangrijk is voor onze economie. Een klimaat dat Nederland Europees gezien op de kaart zet', stelt Knippenborg.

Knippenborg: 'Leg ondernemers niet aan banden, maar geef ze meer vrijheid. En wees als overheid niet te voorzichtig met het doen van grote investeringen. De Duitse regering heeft onlangs bekend gemaakt 120 miljoen euro vrij te maken voor het ontwikkelen van een zoekmachine die Google kan verslaan. Frankrijk wil voor hetzelfde doel 90 miljoen euro vrijmaken. Deze investeringen getuigen van een overheid met lef. Een overheid die risico's durft te nemen.' Volgens Knippenborg zal een dergelijke vooruitstrevende houding economisch gezien worden beloond omdat het bedrijfsleven zich gesteund voelt en kostbare innovaties durft aan te gaan.

Calvinistisch
Nederland heeft er volgens Knippenborg vooral een handje van grote subsidiebedragen te gunnen aan wetenschappelijke projecten van universiteiten. 'Zij denken dààrmee innovatie te kunnen aanjagen. Zij leggen het initiatief voor het opkrikken van het innovatieniveau bij de kennisinstellingen, maar het zijn juist de bedrijven die richting zouden moeten kunnen geven en die de kar zouden moeten kunnen trekken. Daarbij ondersteunt door de wetenschap uiteraard, maar ondernemers moeten wel zelf de middelen krijgen om innovatieve processen in gang te zetten'.

De reden voor de houding van de overheid zit voor een groot gedeelte in het calvinistische karakter van Nederland. Knippenborg: 'Onder het motto 'laten we vooral niet voorop lopen en risico's nemen', creëert de overheid een voorzichtig en angstig investeringsmilieu waarin experimentele ondernemers zich niet prettig voelen. Het zou mooi zijn als de Nederlandse regering in de toekomst een voorbeeld zou nemen aan landen als Duitsland en Frankrijk en wat meer lef zou tonen. Pas dan hebben echt spannende innovaties een kans en mag er meer van de ondernemers worden verwacht'.

Innovatieve regelingen
Regelingen die volgens Knippenborg wel interessant zijn voor innoverende ondernemers zijn de Wet Bevordering Speur- en Otwikkelingswerk en investeringspremieregelingen. Verder noemt hij het Small Business Innovation Research Programme, TechnoPartner en LifeWire voor technische bedrijven en het Programma Milieu en Techniek voor het ontwikkelen van milieuvriendelijke innovatieve producten. EOSDEMO is bedoeld voor demonstratieprojecten waarin nieuwe technologieën, methoden en toepassingen kunnen worden getest.

'Helaas geldt voor veel van de bovenstaande regelingen dat de voorwaarden streng en beperkend zijn waardoor ze ondernemers al in een vroeg stadium afschrikken. Jammer, want voor innovatieve projecten en vernieuwingen in het bedrijfsproces kan iedere ondernemer natuurlijk wel een steuntje in de rug gebruiken', besluit Knippenborg.





http://www.curcon.nl