LTO Noord


Blauwtong update: 21 augustus 13.00 uur Vaccinatie mogelijk maken

Blauwtong verspreidt zich steeds verder naar het Noorden. Hierdoor wordt de Zuidelijke â20-km zoneâ steeds groter en de Noordelijke âbufferzoneâ (of: het restrictiegebied) steeds kleiner.Veehouders in de â20-km zoneâ zullen vaak niet zoveel last hebben van de bestrijdingsmaatregelen. De grootste economische impact geldt voor de afzet van slachtschapen. Deze kunnen vanuit de 20-km zone niet naar Zuid-Frankrijk worden vervoerd, terwijl dat vanuit de Noordelijke âbufferzoneâ wel kan. Verder is een aantal landen niet toegankelijk voor ons fokvee.

Fok- en gebruiksvee dat van âzuidâ naar ânoordâ vervoerd wordt, moet eerst op blauwtong getest worden. Dit kost ongeveer ⬠25 per dier. Naar verluidt verloopt de export van melkvee naar Rusland en enkele andere landen buiten de EU zonder problemen en accepteren de Russen ook dieren uit het zuiden van Nederland, mits vrijgetest. De export van fokvee (zoals KI-stieren) naar landen als Ierland, Verenigd Koninkrijk, Italië en Spanje verloopt echter zeer moeizaam omdat lidstaten waar het blauwtongvirustype 8 (nog) niet voorkomt, zeer voorzichtig zijn.

De directe impact van blauwtong varieert van bedrijf tot bedrijf. Veel runderen met blauwtong hebben er geen last van, of slechts enkele dagen. Maar in sommige gevallen lijken de problemen groter. Op schapenbedrijven is vorig jaar al gebleken dat rasgevoeligheid een belangrijke rol speelt. Om de (in)directe schade van blauwtong en de bestrijdingsmaatregelen in beeld te brengen, voert LTO Nederland, samen met de boerenorganisaties in Frankrijk, Duitsland, België en Luxemburg een enquête uit onder veehouders. Deze staat ook op de internetsite van LTO Nederland en LTO Noord (onder dossiers/blauwtong). Of ga direct naar:

http://frontpage.zlto.nl/temp/bluetongue/de.htm.

Blauwtong is van oorsprong een subtropische dierziekte. Het lijkt erop dat de ziekte zich in onze streken kan handhaven en dat we ermee moeten leren leven. LTO Nederland heeft vanaf het begin van de blauwtonguitbraken met deze mogelijkheid rekening gehouden, heeft overlegd met vaccinproducenten en heeft vanaf september 2006 bij de EU en het Ministerie van LNV gepleit voor vaccinatie. In samenwerking met Europarlementariër Jan Mulder is EU-geld beschikbaar gesteld voor vaccinontwikkeling. Zowel Merial als Intervet heeft intussen laten weten vaccins te laten registreren en dat in 2008 blauwtongvaccin beschikbaar is. Hoe een dergelijk vaccinatiebeleid eruit zou moeten zien, hangt af van de uitslag van de enquête en het standpunt van andere EU-lidstaten: accepteren zij ingeente dieren? Mede daarom voert LTO Nederland bovenstaande internationale enquête uit.

LTO Nederland heeft ook aangedrongen op een lichter maatregelenpakket voor âonsâ blauwtongvirustype 8, omdat dit type voor minder uitval zorgt dan andere blauwtongvirustypen die in Zuid-Europa voorkomen. Bovendien heeft LTO Nederland in Brussel vele malen om uitzonderingen gevraagd voor geiten, omdat, voor zover ons bekend, er in de praktijk nog geen geiten ziek zijn geworden van het blauwtongvirustype 8.

De Europese Commissie ondersteunt de inzet van LTO Nederland en zij komt binnenkort met wetsvoorstellen waarin vaccinatie tegen blauwtong is opgenomen en met versoepelingen in het maatregelenpakket. Belangrijk is dat de EU-lidstaten dat ondersteunen. LTO Nederland bevordert dat door nauwe samenwerking met de Europese boerenorganisaties.

Dinsdag 21 augustus 2007