LTO Noord


Alles doen om aantal ongevallen in agrarische sector te verminderen

LTO Nederland noemt het toenemend aantal dodelijke ongevallen in de agrarische sector bijzonder zorgelijk en juicht elk initiatief toe dat er toe kan bijdragen dat het aantal ongevallen in de land- en tuinbouw wordt verminderd.

Volgens de Arbeidsinspectie gebeuren in de land- en tuinbouw per jaar gemiddeld zeventien tot achttien ongevallen met dodelijke afloop (cijfers afgelopen vijf jaar). Daaronder bevonden zich jaarlijks vijf tot zeven kinderen. Het aantal slachtoffers dit jaar is opgelopen tot achttien.

Het is volgens LTO Nederland erg belangrijk dat door middel van voorlichting en campagnes het bewustzijn nog meer wordt bevorderd van boeren en tuinders en hun gezinsleden. Ook belangrijk is de groep personen en bedrijven, die regelmatig met rijdend materiaal op de bedrijven komt.

De analyse van de ongevallen, die de Arbeidsinspectie gaat uitvoeren, stond al gepland en is geen direct gevolg van het in 2007 geregistreerde aantal dodelijke ongelukken. LTO noemt de analyse zeer nuttig. Op grond van de resultaten kan immers worden bezien of daaruit nieuwe wegen en handvatten kunnen worden gedestilleerd om risico's te verminderen en het aantal ongevallen omlaag te brengen.

De land -en tuinbouworganisaties hebben in 1986 - samen met de vakbonden en de loonwerksector - het initiatief genomen tot de oprichting van de Stichting Gezondheidszorg Agarische Sectoren (Stigas). Doel is om de veiligheid op bedrijven te bevorderen en de arbeidsomstandigheden in de agrarische sector te verbeteren. Op het gebied van onder meer risico-inventarisatie, preventie, (werkplek)onderzoek en informatiecampagnes wordt door Stigas een scala van activiteiten ontplooid om dit doel dichterbij te brengen. De risico-inventarisatie, die kan verschillen per seizoen, is een hulpmiddel voor gezinsleden om de risico's in beeld te brengen. En daarmee ook de maatregelen zichtbaar te maken om gevaarlijke situaties voor te zijn.

Op de site van Stigas ( www.stigas.nl ) staan tal van mogelijkheden om de veiligheid het bedrijf in de gaten te houden en passende (preventieve) maatregelen te nemen. Zo staat er een test en vragenlijst die boeren en tuinders zelf kunnen invullen om goed zicht te krijgen op de situatie op hun bedrijf en mogelijke risico's. Daarbij wordt ook ingegaan over de veiligheid van kinderen op en rond het boerenerf.