Senternovem


Nieuws

21-08-2007 | Cradle to Cradle uitgangspunt voor ontwikkeling Regio Venlo en Floriade 2012

De architect William McDonough en de scheikundige Michael Braungart hebben samen het duurzaamheidsconcept 'Cradle to Cradle' (C2C) ontwikkeld, een benadering dat elk product voor 100% hoogwaardig kan worden hergebruikt. De Regio Venlo en de Floriade 2012 hebben besloten om de principes van C2C toe te gaan passen. Venlo wordt hiermee de eerste regio ter wereld die dit gaat doen; de Floriade 2012 vervult hierbij een prominente rol.

Afval = voedsel
De insteek van Cradle tot Cradle (C2) dat een product 100% hergebruikt kan worden en dus niet als afval eindigt, maar als basis voor een nieuw product (afval = voedsel). Ofwel: van wieg tot wieg ('cradle to cradle'). Begin juni 2007 hebben McDonough en Braungart met de projectorganisaties van de Floriade 2012, Greenpark en Klavertje4 en met vertegenwoordigers van de Kamer van Koophandel, gemeente Venlo en provincie Limburg gepraat over C2C en over de mogelijkheden die dit concept kan bieden voor de ontwikkeling van Greenport Venlo. Het resultaat van het overleg is dat Regio Venlo als eerste regio ter wereld de principes van C2C gaat toepassen. Daarbij moet de Floriade 2012 een prominente rol vervullen. McDonough en Braungart beschouwen de Floriade als hét podium om C2C onder de aandacht van een breed publiek te brengen. De Floriadedirectie heeft inmiddels besloten om bij de verdere uitwerking van de plannen voor de wereldtuinbouwtentoonstelling de principes van C2C te hanteren. Zo worden de permanente gebouwen van de Floriade 2012 gebouwd volgens het C2C-principe.

Floriade als innovatiemotor
Regio Venlo, met als economische zwaartepunten (maak)industrie, logistiek en agribusiness, en met de Floriade 2012 als uithangbord, leent zich bij uitstek voor een succesvolle toepassing van het principe van C2C. Zeker wanneer de mondiale belangstelling voor verlaging van de CO -uitstoot in het concept wordt betrokken. Door in te zetten op de C2C-principes is de Regio Venlo in staat om een gewenste kwaliteitsslag te maken.
De Floriadeorganisatie beschouwt het als haar missie om de principes van C2C te gebruiken als motor voor innovatie. Concreet betekent dat:
* een sterke binding met de leefomgeving

* afval wordt voeding

* zon is inkomen

* lucht, bodem en water blijven gezond

* ontwerpen gebeurt met oog voor het welzijn van alle generaties

Met als uiteindelijke doel een diverse, gezonde, veilige en eerlijke wereld met schoon water, schone lucht en schone energiebronnen, die zowel economisch als ecologisch van waarde wordt geacht.