Gemeente Rotterdam

Tornados en tsunamis zullen in Nederland niet zo gauw voorkomen. Maar de kans op grote, uitslaande branden, het vrijkomen van gevaarlijke stoffen of langdurige uitval van gas, stroom en water is er wel degelijk. Deze week is de rampencampagne Denk Vooruit van start gegaan. Om mensen bewust te maken van risicos en te zorgen dat zij zich voorbereiden op een eventuele ramp.

Logo 'Denk vooruit' Rampen vallen niet te plannen, voorbereidingen wel. Dat is de rode draad van de net gestarte campagne. Het is een vervolg op de campagne 'Als de sirene gaat'. 'De meesten kennen die spotjes wel: een winkelcentrum met de aankondiging wanneer deze door een gifwolk gaat sluiten of een tankauto waar op staat wanneer deze ontploft. Het benadrukt dat rampen natuurlijk niet te voorspellen zijn', vertelt Anneke Maljaars van Directie Veiligheid van de gemeente Rotterdam. 'Veel campagnes leggen uit wat je moet doen als de sirene gaat of als er iets gebeurt. De campagne die nu loopt is gericht op de voorbereidingen: mensen laten inzien dat er bepaalde risico's zijn en wat zij vooraf kunnen doen.'

Vooruit denken dus. Bijvoorbeeld over een noodadres indien het huis volstroomt met water, maar ook door kostbare spullen niet in kelders op te slaan, nooduitgangen te checken in gebouwen en weten waar in huis gas, licht en water worden uitgeschakeld. Het is allemaal te lezen op de vernieuwde website www.crisis.nl. Hier staat informatie over alle voorkomende rampen en checklists met voorbereidingen en hoe te handelen tijdens de ramp. Door vijf korte vragen te beantwoorden kan de kennis hierover worden getest.

Postcodecheck
Risico's waar inwoners aan worden blootgesteld, hangen sterk af van de woonlocatie. In waterrijke gebieden is de kans op een overstroming groter, in wijken waar bijvoorbeeld een grote fabriek is gevestigd het gevaar van een uitslaande brand. Dat risico kunnen bewoners opzoeken door op www.crisis.nl de postcode in te vullen. De risico's in het gebied verschijnen dan op het scherm.

Rampenzender 93.4 FM
De website geeft verder een aantal algemene tips die gelden voor alle rampen. Zoals het aanschaffen van een radio met extra batterijen om de rampenzender (Radio Rijnmond, 93.4 FM of op de kabel) te kunnen volgen. Ook is het handig om de rampenzender nu al in te stellen. Verder is het advies om alles in huis te hebben voor een lang verblijf binnenshuis. Zoals houdbaar eten en water voor drie dagen. Maar ook verzorgingsartikelen, medicijnen, babyvoedsel en luiers.

Kijk voor specifieke informatie over de woonomgeving op www.crisis.nl, raadpleeg ook www.rotterdamveilig.nl (via Wat doen wij/Rampen en zware ongevallen) of bel 0800 1545, het nummer van de gemeente Rotterdam.

Bron: Bestuursdienst, 20-08-2007