Albert Cuyp wijst rookverbod af


AMSTERDAM, 20070819 -- Op de Albert Cuyp in Amsterdam is een onderzoek gedaan naar de mening van markt- en terrasbezoekers over een algeheel rookverbod in de horeca. Zaterdag 11 augustus 2007 werd aan 501 bezoekers gevraagd of zij vinden dat in Nederland het roken in alle horecagelegenheden verboden moet worden. De bewering van de overheid dat 70% van de bevolking voor een rookverbod zou zijn, wordt door de enquêteresultaten gelogenstraft en blijkt pertinent onjuist. Ook onder mensen die nog nooit in hun leven een sigaret opgestoken hebben, is volgens dit opinieonderzoek geen meerderheid te vinden voor een algeheel verbod.

De tolerantie blijkt het in Nederland nog steeds te winnen van het fanatisme.
Gesteld voor de keuze tussen alles rookvrij en een en/en situatie, waarin rookvrije en niet-rookvrije horeca naast elkaar bestaan, geeft ruim 62% de voorkeur aan het laatste. Van de mensen die, soms veertig jaar geleden, gestopt zijn met roken is dit 73% en van de rokers 95%. Omdat veel rokers spontaan op de enquêteurs afkwamen, zijn zij in de ruwe totaalcijfers oververtegenwoordigd. Na compensatie hiervoor kan gesteld worden dat hooguit 24% van de bevolking, zoals die op dat moment op de Albert Cuyp vertegenwoordigd was, voor een van bovenaf opgelegd rookverbod in de horeca is.
Een eerder gehouden onderzoek in Oss geeft hetzelfde beeld.

Het probleem is dat er te weinig rookvrije horecagelegenheden zijn om te voorzien in de behoefte van mensen die bezwaar hebben tegen meeroken. Hierin kan echter volgens de Partij tegen Betutteling voorheen Rokerspartij op een subtielere manier voorzien worden dan door het hanteren van de botte bijl van een totaalverbod. Daartoe staat de overheid een scala aan andere beleidsinstrumenten ter beschikking die geen verwoestende werking hebben op de horeca en de sociale structuren die daarmee samenhangen. Verleiding is altijd beter dan dwang. Zorg dat horecaondernemers, die dat willen, hun onderneming rookvrij kunnen maken zonder angst voor inkomensverlies en er ontstaat een win-winsituatie waar zowel rokers, niet-rokers als ondernemers wel bij varen.





Partij tegen Betutteling voorheen Rokerspartij