Gemeente Venray


17 augustus 2007

Gemeente stelt geld beschikbaar voor bovenschoolse zorg

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met het voorstel om vanaf 2008 jaarlijks EUR 35.125,- beschikbaar te stellen voor Bovenschoolse Zorgvoorziening (BZV). Deze zorgvoorziening is bedoeld voor jongeren met gedragsproblemen of sociaal en emotionele problemen die op school moeilijk te handhaven zijn. Deze jongeren komen niet meer in aanmerking voor Speciaal Onderwijs omdat de wettelijke plaatsingscriteria recentelijk zijn aangescherpt.

Uit een inventarisatie bij Noord-Limburgse scholen voor voortgezet onderwijs (waaronder ook het Venrayse Raaylandcollege) blijkt dat deze scholen aan ongeveer 40 leerlingen in de leeftijd van 12 tot 18 jaar geen passend onderwijs en zorg kunnen bieden. Deze jongeren zijn met hun problematiek "te licht" voor het Speciaal Onderwijs. Zij voldoen namelijk niet aan de aangescherpte wettelijke plaatsingcriteria. Binnen het Voortgezet Onderwijs zijn ze echter dermate nadrukkelijk aanwezig dat dit een negatieve uitwerking heeft op de totale schoolorganisatie.

De gemeente Venray vindt dat aan alle jongeren passend onderwijs geboden moet worden. Een BZV kan, in aansluiting op de zorgstructuur van de school, tijdelijk een passend onderwijs en zorgarrangement bieden aan leerlingen die binnen de reguliere school niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. Met de genoemde bijdrage maakt de gemeente de plaatsing van Venrayse leerlingen in de BZV mogelijk.