Drentse zorgverlening wordt met een kluitje in het riet gestuurd


HOOGEVEEN, 20070817 -- De laatste tijd verschijnen steeds meer berichten in de media over dreigende cliëntenstops met betrekking tot de zorgverlening in Drenthe. Ruud Slot, commercieel directeur van de ZorgZaak uit Hoogeveen, geeft een reactie.

"Opnieuw dreigen er weer wachtlijsten voor de zorg te ontstaan binnen Drenthe. De belangrijkste oorzaak hiervan is, dat verantwoordelijke overheidsorganen zich blijven verschuilen achter regels en cijfers en voor de werkelijke problemen Oost-Indisch doof lijken. De ZorgZaak ondervindt, net als andere Drentse zorgaanbieders, nu de dagelijkse gevolgen van deze opstelling. Vorig jaar hadden we al te maken met een forse toename in het aantal nieuwe zorgvragen en is er meer zorg geleverd dan was afgesproken met het zorgkantoor. Deze overproductie kon niet worden vergoed door het zorgkantoor, omdat er geen geld meer beschikbaar was binnen Drenthe.
Ook in het nieuwe jaar komt er geen extra geld bij. Het aantal zorgvragers in Drenthe is niet gedaald. Integendeel zelfs.

Nu, halverwege het jaar, geeft het zorgkantoor aan dat 'de koek' binnen Drenthe weer volledig is verdeeld en dat er geen middelen meer zijn om problemen op te lossen. Want problemen zijn er zeker. Zo heeft De ZorgZaak voor sommige zorgfuncties al de gemaakte productieafspraak bereikt. Formeel betekent dit, dat we dan als aanbieder de zorgvragen terug moeten geven aan het zorgkantoor. Dit houdt in dat er geen nieuwe cliënten meer aangenomen kunnen worden, maar ook dat er voor cliënten die al zorg ontvangen, geen geld meer is. Deze cliënten zouden we dan op straat moeten zetten. Het zorgkantoor kan dan proberen de cliënten onder te brengen bij andere zorgaanbieders die trouwens met dezelfde problemen te maken hebben of krijgen. Zo wordt het ene gat met het andere gevuld.

Er wordt door de overheid gesproken over modernisering van ons zorgstelsel met daarbij een verwijzing naar marktwerking. Echter, naar onze mening is er op dit moment sprake van een markt die geënt is op oude Sovjet principes, waarbij de overheid een voorschrijvende rol heeft. De landelijke politiek laat zich door haar eigen beleidsorganen voorkauwen dat er in het land voldoende middelen zijn en dat er dus geen probleem is. Dat het geld niet goed verdeeld wordt, is een probleem wat niet gehoord wenst te worden. De totale vraag en het totale budget zijn met elkaar in evenwicht, dus bestaat er geen probleem voor de overheid die de kwestie doorverwijst naar de zorgkantoren. Omdat Zorgkantoor Drenthe geen poot aan de grond krijgt op het landelijke speelveld gaat zij van de pure weeromstuit mee in het Sovjet principe, door alle aanbieders 5 procent te korten op hun budget van vorig jaar. Het zogenaamde vrijkomende deel is dan voor de 'vrije markt'. Ik heb geen wiskunde gestudeerd, maar ik begrijp wel dat er dan in Drenthe met de omvang van middelen niets wijzigt. Drentse aanbieders wordt een sigaar uit eigen doos gepresenteerd, waarbij ze ook nog eens de kans lopen dat de sigaar naar de buurman gaat.

Van alle goede beloften dat de cliënt meer bepaalt in de zorgmarkt komt nog weinig terecht. We worden overstelpt in dit land met kwaliteitseisen om het toch allemaal maar zo goed mogelijk voor de cliënt te regelen. Hier is op zich niets mis mee wanneer daar ook daadwerkelijk aan gekoppeld wordt dat degene die z'n best doet ook hiervoor beloond wordt. In het geval van De ZorgZaak ervaren we eerder het tegenovergestelde. Er kiezen meer cliënten voor De ZorgZaak, omdat zij de kwaliteit van onze zorgverlening positief waarderen. Echter, hoe meer cliënten van ons zorg willen hoe meer we 'nee' moeten verkopen. Dit, terwijl de cliënt zwart op wit van de overheid een brief in huis heeft gekregen dat er recht is op het ontvangen van zorg. Daarnaast mag ook een aanbieder van voorkeur gekozen worden. Alle mitsen en maren die de overheid vervolgens hierbij hanteren zijn door het woud van regels niet meer te zien.

Niet alleen De ZorgZaak voelt zich met de rug tegen de muur staan, maar we zien ook dat door dit falen van het systeem ook cliënten met de rug tegen de muur worden geplaatst.
Uiteraard maken we ons als ZorgZaak boos over de kluitjes waarmee men zowel ons als de cliënt het riet weer instuurt. Als de politiek nu niet ingrijpt richting de eigen in het leven geroepen overheidsinstanties, dan zullen de gevolgen voelbaar worden voor de Drentse zorgvragers. Een deel van hen zal verstoken blijven van zorg. Een onacceptabele situatie, vindt De ZorgZaak. En daarom hebben we zelf ook opnieuw via leden van de Tweede Kamer het probleem aanhangig gemaakt en zijn zij hierover al in contact geweest met de staatssecretaris.

Als de politiek belooft dat cliënten met een rechtsgeldig indicatiebesluit de zorg ook wérkelijk krijgen, dan moet er nu snel ingegrepen worden. En is het onaanvaardbaar dat zij dit jaar opnieuw een deel van de zorgvragers in onzekerheid laten 'bungelen' door eerst weer te willen wachten op allerlei cijfermateriaal waarbij voorbij gegaan wordt aan de regionale problematiek.
Zoals gezegd heb ik geen wiskunde gestudeerd, maar zegt mijn boerenverstand dat, wanneer het toegekende budget voor Drenthe nu op is, er niet vanzélf iets bij komt. Het is nog steeds geen zelfrijzend bakmeel en dat zal het nooit worden ook. Niet in Drenthe, maar ook niet in Den Haag!

In het belang van alle Drentse zorgvragers zal er iets moeten gebeuren, het wordt hoog tijd dat politiek Den Haag dat gaat beseffen."

Ruud Slot.

De ZorgZaak is een bemiddelingsbureau in (thuis)zorg. Met circa 1000 veelal vrijgevestigde hulpverleners biedt de ZorgZaak uitgebreide dienstverlening op het terrein van gezinszorg, zorg voor en begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking, ouderenzorg, verpleeg(t)huiszorg, intensieve thuiszorg en huishoudelijke verzorging. De ZorgZaak is door alle Drentse gemeenten en de gemeente Haren gecontracteerd voor de uitvoering van de WMO.





De ZorgZaak